Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mit gondoltok az alábbi IQ...

Mit gondoltok az alábbi IQ tesztről? Jó eredményt ad?

Figyelt kérdés
[link]
2018. júl. 2. 19:34
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

Régebben boltokban lehetett kapni IQ tesztes könyvecskéket, azok hasonlóak voltak ehhez.

A mensa online test jó ötlet. Az biztos jó kell, hogy legyen.

Itt találtam egyet: [link]

2018. júl. 3. 10:02
 12/26 anonim ***** válasza:
És a norvég teszten (amit a kérdező linklet a válaszában) kinek mennyi jött ki? Szerintem irreálisan magas értéket mutat.
2018. júl. 3. 10:54
 13/26 2*Sü ***** válasza:

Jaj, ezt elfelejtettem, most találtam meg a jegyzettömbben felírva. Az egyik kérdés határozottan hibás.

52./ Az osztályban Marika egyszerre van a tizenkilenc legjobb és a tizenkilenc legrosszabb matematikus között. Hányan járnak az osztályba?

→ 19

→ 35

→ 36

→ 37

→ 38

A probléma az, hogy az első négy válasz mindegyike lehet helyes.

19 fő esetén mind a 19 benne van a legjobb és a legrosszabb matekosok között, így Marika is benne kell, hogy legyen.

35 fő esetén 3 fő benne van a legjobb és a legrosszabb matekosok között is, így Marika is benne lehet.

36 fő esetén 2 fő benne van a legjobb és a legrosszabb matekosok között is, így Marika is benne lehet.

37 fő esetén 1 fő benne van a legjobb és a legrosszabb matekosok között is, aki lehet történetesen Marika is.

38 fő esetén már nincs a két halmaz között átfedés, így ez nem lehet helyes válasz.

2018. júl. 3. 10:57
 14/26 2*Sü ***** válasza:

Amúgy a Mensa próbatesztjét tudom ajánlani. Ami nagyon hasonlít a hivatalos tesztre – mintha pár kérdés egyenesen abból lett volna kimásolva –, az a dán Mensa által készített online teszt: [link]

(Flash Player kell hozzá.)

De ez sem sztenderdizált teszt, az eredmény inkább csak iránymutató.

2018. júl. 3. 11:00
 15/26 anonim ***** válasza:
A magyar Mensa próbatesztjével az a gond, hogy egy bizonyos érték felett (125), nem tudod meg, hogy mennyi és a 125-öt nem túl nehéz túllépni.
2018. júl. 3. 11:09
 16/26 2*Sü ***** válasza:

@anonymousreview60:

Azért meg kell jegyeznem, hogy a vidéki, helyi csoportokban sokkal „normálisabb” emberek vannak. A budapesti Mensa túl nagy. Ebben van egy szűk kör, akik egy kicsit extrovertáltabbak, fogalmazzunk úgy, túlzott magabiztossággal rendelkeznek, többet gondolnak magukról, mint kellene, és nyilván ők a leghangosabbak. De ez egy elég szűk réteg, viszont az aktivitásuk elnyomja – és sajnos sokszor el is rettenti – a normálisabb, csendesebb többséget. Vidéken ez azért nem gond, mert tagból is kevesebben vannak, ritkábban akadnak ilyen emberek, ha mégis, egyedül nem tudják annyira eluralni a közösség arculatát.

Ugye kvázi minden 50. ember potenciálisan Mensa tag. De egy 120-as IQ-val és egy 132-es IQ-val megáldott ember között sincs óriási különbség, így akár beszélhetünk a felső 10%-ról is. Én nem gondolom azt, hogy a felső 2%-ban szignifikánsabban lennének deviáns jellemvonások, mint a társadalom egészében. Az intelligencia nem minden, lehet valakinek magas intelligenciája úgy, hogy közben műveletlen, arrogáns, bunkó, udvariatlan. Mint ahogy alacsony intelligencia esetén is. Meg persze lehet megint csak intelligenciától függetlenül valaki művelt, kedves, jó szándékú, udvarias.

2018. júl. 3. 11:14
 17/26 A kérdező kommentje:

Kitöltöttem az online mensa teszteket is.

A magyar mensa online teszt elsőnek 122-t mutatott, utána 125 felettit.

A norvég mensa online teszt elsőnek 119, utána meg 132.

A dán mensa online teszt meg 138-at.

2018. júl. 3. 11:18
 18/26 A kérdező kommentje:

Találtam még egy tesztet:

[link]

2018. júl. 3. 11:28
 19/26 2*Sü ***** válasza:

> A magyar Mensa próbatesztjével az a gond, hogy egy bizonyos érték felett (125), nem tudod meg, hogy mennyi és a 125-öt nem túl nehéz túllépni.

Ez sem baj feltétlenül. 125 vagy magasabb IQ-val az emberek 5%-a rendelkezik. Egy 132-es Mensa szintű IQ egy 125-öshöz képest a legtöbb esetben már nem jelent semmiféle előnyt. Jó móka persze méregetni az IQ-t, de gyakorlati jelentősége ennek már nincs.

Pl. Magyarországon egy férfi átlagos testmagassága 176 cm. A szórás kb. 6 cm. Hogy most te 186 cm vagy – ez egy 125-ös IQ gyakoriságával analóg –, vagy 188 cm – ami egy 132-es IQ gyakoriságát jelenti –, esetleg 190 cm, az már olyan mindegy. Jó magas vagy, ez a lényeg. Oké, ha profi kosárlabdázó akarsz lenni, akkor van jelentősége annak, hogy 176 vagy 186 cm vagy, de az a pár plusz cm már nem számít, mert onnan sokkal fontosabbá válnak más tulajdonságok, pl. a szorgalom, kitartás, a gyorsaság, a csapatban való játékra való képesség, stb… IQ esetén is 120-as IQ felett már sokkal fontosabbá válik, hogy milyen területen milyen szintű – akár szakmai – műveltséggel rendelkezel, mennyire vagy lusta vagy szorgalmas, mennyire vagy csapatjátékos, hogy jössz ki a kollégáiddal, főnökeiddel stb., amit viszont már nem az IQ határoz meg.

Aki korlátozott mértékben kíváncsi, annak bőven elég, ha tudja, hogy a 125 feletti IQ-jával a felső 5%-ba tartozik. Aki kíváncsibb, az meg töltsön ki egy tesztet. De a Mensa teszt nem is a konkrét eredményért fontos, hanem hogy esetleg tagja lehetsz-e a Mensának, bekerülj egy olyan közösségbe, ami az élet számtalan területén lehet hasznos a számodra. (Egy példa: anno szüleim egyik autószalont igazgató Mensa tagtársunktól vettek autót, aki mindjárt elengedte az extra profitot, így néhány százezerrel olcsóbban meg tudtuk venni, mint egy idegen. )

2018. júl. 3. 11:36
 20/26 Wadmalac ***** válasza:

13#: Kedves 2*Sü!

Szerintem nem hibás a kérdés.

Egy pontot szerintem nem vettél figyelembe. Valaki csak akkor lehet egyszerre a legjobb és legrosszabb matekos egy osztályban, ha MINDENKI egyforma szintű matekból, mert így nincs senkinél sem jobb, sem rosszabb. Ez alapján az osztály csakis 19 fős lehet.

2018. júl. 3. 11:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!