Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Kétkezességből adódhat későbbi...

Kétkezességből adódhat későbbi fejlődési zavar?

Figyelt kérdés
Az óvodában folyamatosan átneveltek a jobb kezemre. Ha valamihez ballal értem hogy, például színezésnél a ceruzához egyből áttették a másik kezembe. Mindkét kezemmel ugyanolyan ügyes vagyok kivéve rajzolásnál, ott minimálisan a bal kezem jobb vonalakat húz a jobbnál. De. Nemcsak kétlezes vagyok hanem jobb szemes (vezető szem vagy hogy mondják) és jobb lábas is, pedig óvodában csak a bal kezemet szerettem használni. A kétkezesség és jobb lábasság az óvodai átszoktatás műve lehet (ez kérdés :D).

2018. jún. 28. 10:24
 1/2 Wadmalac ***** válasza:
85%

Kétkezességből tudtommal nem, de a balról jobbkezességre áterőszakolás okozhat nehézségeket.

Én spec kétkezesnek tartom magam, mert rengeteg tevékenységet végzek bármelyik kézzel-lábbal, egyes speciális dolgokat meg vagy csak jobb, vagy csak bal kézzel.

Sosem voltam bármelyik kezességre nevelve, színtiszta véletlen lehet, hogy írásra a toll a jobb kezemben került megszokásra.

Olvastam olyan (kétséges hitelességű) irásokat, miszerint a kétkezesség más képességek elől helyet tud foglalni az agyban és ezzel azokat rontja. Talán igaz, de talán semmi összefüggés azzal, hogy a számmemóriám és időérzékem kutyarossz, képtelen vagyok első ránézésre bárminek a darabszámáról jó tűrésű saccot mondani.

2018. jún. 28. 14:34
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Felnőttkorban már nem, legalábbis ilyen irányú kutatásokat nem találtam.

Gyerekkori hátrányról viszont igen:

[link]

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden ambidexternél törvényszerűek ezek a problémák, leírják konkrétan az érintettek arányát %-ban.

2018. jún. 28. 19:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!