Üzemanyag tűzénél nyitott térben a víz alkalmazása tilos, de a habot használhatják a tűzoltók?
A hab is vízből, habképzőanyagból és levegőből tevődik össze. NYilvánvaló, hogy a habnak jó a takaró és fojtó hatása -,elzárja az oxigént az égő anyagtól ami megszünteti az égést. Ami miatt szerintem alkalmas lehet üzemanyag tüzének oltására.
De viszont azt is sikerült olvasnom, hogy tilos a habot ott használni ahol a vizet sem lehet...de ez a két állítás üti egymást. Vagy pl. alkáli fémek oltásánál nem lehet használni a habot ?
>"a habnak jó a takaró és fojtó hatása -,elzárja az oxigént az égő anyagtól ami megszünteti az égést"
Ez a vízre is igaz, szóval nem értem, miért ütik egymást.
>"Ami miatt szerintem alkalmas lehet üzemanyag tüzének oltására"
Emiatt a víz is alkalmas lehetne.
Igen, a habot szokták használni. Elvileg, gyakorlatilag van hogy sima vízzel:
Csak dolgoztam a Katasztrófa Védelemnél és csak irodában, szóval ezt azt tehetek hozzá a válaszokhoz.
Autótűznél nincs általában üzemanyag tűz, fel sem szoktak robbanni az égő autók, kivétel a filmeken. A bemutatott videón is ezért oltanak vízzel, már ahogy én is látom, hogy az víz.
Átadtak a tűzoltóságnak egy speckó nagyon finom porlasztású vízoltó rendszert, azt nem tudom mennyi van eddig belőle, de nagyon kevés vízzel olt. A működése, hogy a nagyon finom pára beterít mindent és gőzzé válik amivel felveszi a hőt, másik, hogy a gőz közben elzárja az oxigén utánpótlást. Nagyon gyors rendszer.
Itt a friss videón talán ezt használják autótűznél, mert 30 mp alatt eloltják, utána már csak hűtik ahogy én látom laikusként.
https://www.youtube.com/watch?v=epR3u0vL8to
Az oltóhab tartalmaz vizet, de azért nem víz, valami vegyi anyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!