Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fizika kísérlet kérdés?

Property kérdése:

Fizika kísérlet kérdés?

Figyelt kérdés
Lenne egy olyan kísérlet, hogy fogok pl egy sörös dobozt majd felmelegítem és amikor kellően felmelegedett akkor gyorsan hideg vízbe rakom és magától összeroppan. Arra lennék kíváncsi, hogy ilyenkor milyen folyamat játszódik le.

2018. jún. 6. 11:43
 1/6 Wadmalac ***** válasza:

Ez nem így működik.

A felmelegítés után hermetikusan le kell dugózni és úgy lehűteni, hogy a forrón kitágult. majd lehűlve összehúzódó gáz csökkenő nyomása miatt a légnyomás összenyomhassa a dobozt.

Én még 2001-ben vettem Japánban kupakos fémdobozos Coca-Colát, gondoltam hazahozom, mert itt ilyen nincs.

[link]

Egyet kibontottam a repülőn és kiittam, utána, én hülye, visszazártam a kupakot.

A gép leszállt, visszajöttünk talajszintre és a légnyomás szépen összegyűrte a dobozkát. Ha nem bontom ki fent vagy nem zárom vissza, nem lett volna semmi baja.

2018. jún. 6. 11:55
 2/6 A kérdező kommentje:
Azért kérdezem mert láttam olyat hogy felmelegíti(természetesen üres) majd amikor ugye eléri a megfelelő hőmérsékletet akkor a tetejét belerakja a hideg vízbe es egyszer csak összeroppan. Ennek lennék kíváncsi a miértjére. Youtube-on van fent egy ilyen csak nem mondja el hogy miért.
2018. jún. 6. 18:43
 3/6 Wadmalac ***** válasza:
A lényeg, hogy le kell zárni és lehűteni, az okot leírtam. Hogy ha azzal zárod le, hogy egy tál vízben leszorítod a száját az edény aljára, az odaszívja magát és már tartani sem kell, az is működhet.
2018. jún. 7. 07:19
 4/6 anonim ***** válasza:

Ezt úgy kell megvalósítani, hogy a sörösdobozba előzőleg egy kis vizet teszel. Mikor melegíted, elkezd a víz forrni, és egy idő után a sörösdobozban a víz fölötti térrészben már csak telített vizgőz lesz.

Lehűtéskor a szájával lefelé kell belefordítani a dobozt egy tál hideg vízbe. A telített vizgőz ekkor a doboz belső falára csapódik, a dobozban a légnyomás erősen lecsökken, azaz a kívül uralkodó magasabb légnyomás és a belső nyomás különbsége a sörösdobozra, mint nyomástartó edényre megoszló terhelésként hat. Ha ez nagyobb, mint a behorpadáshoz szükséges kritikus nyomásérték, akkor az edény elveszti stabilitását, és látványosan behorpad. Remélem érthető.

2018. jún. 8. 04:13
 5/6 anonim ***** válasza:

Ezt egyébként otthon is meg tudod csinálni, ha a dobozd pl. gáztűzhelyen, vagy borszeszégő (esetleg gyertya) segítségével melegíted.

A gyertya annyiból előnytelen, hogy elég sokáig tart a melegítés, és kormoz is.

Arra figyelj, hogy melegítéskor a sörösdobozt ne a kezeddel fogd meg, mert elég forró, égési sérülést okoz.

De pl. ha van egy 2-es vasdrótod, abból tudsz hajtani egy hurkot, aminek legyen elég hosszú a szára, ahol tudod fogni. A hurokba belehúzod a dobozt, és egy kör szigetelő szalaggal rögzíted a dobozhoz azt.

A drót szárára meg tekerj egy rongydarabot, merthogy a drót is vezeti a hőt...

2018. jún. 8. 04:18
 6/6 anonim ***** válasza:
Egyébként a kísérletet még Härtlein Károly Professzor Úr kísérletei közt is megtalálhatod, csak picit nagyobb verzióban.
2018. jún. 8. 04:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!