Fizika kísérlet kérdés?
Ez nem így működik.
A felmelegítés után hermetikusan le kell dugózni és úgy lehűteni, hogy a forrón kitágult. majd lehűlve összehúzódó gáz csökkenő nyomása miatt a légnyomás összenyomhassa a dobozt.
Én még 2001-ben vettem Japánban kupakos fémdobozos Coca-Colát, gondoltam hazahozom, mert itt ilyen nincs.
Egyet kibontottam a repülőn és kiittam, utána, én hülye, visszazártam a kupakot.
A gép leszállt, visszajöttünk talajszintre és a légnyomás szépen összegyűrte a dobozkát. Ha nem bontom ki fent vagy nem zárom vissza, nem lett volna semmi baja.
Ezt úgy kell megvalósítani, hogy a sörösdobozba előzőleg egy kis vizet teszel. Mikor melegíted, elkezd a víz forrni, és egy idő után a sörösdobozban a víz fölötti térrészben már csak telített vizgőz lesz.
Lehűtéskor a szájával lefelé kell belefordítani a dobozt egy tál hideg vízbe. A telített vizgőz ekkor a doboz belső falára csapódik, a dobozban a légnyomás erősen lecsökken, azaz a kívül uralkodó magasabb légnyomás és a belső nyomás különbsége a sörösdobozra, mint nyomástartó edényre megoszló terhelésként hat. Ha ez nagyobb, mint a behorpadáshoz szükséges kritikus nyomásérték, akkor az edény elveszti stabilitását, és látványosan behorpad. Remélem érthető.
Ezt egyébként otthon is meg tudod csinálni, ha a dobozd pl. gáztűzhelyen, vagy borszeszégő (esetleg gyertya) segítségével melegíted.
A gyertya annyiból előnytelen, hogy elég sokáig tart a melegítés, és kormoz is.
Arra figyelj, hogy melegítéskor a sörösdobozt ne a kezeddel fogd meg, mert elég forró, égési sérülést okoz.
De pl. ha van egy 2-es vasdrótod, abból tudsz hajtani egy hurkot, aminek legyen elég hosszú a szára, ahol tudod fogni. A hurokba belehúzod a dobozt, és egy kör szigetelő szalaggal rögzíted a dobozhoz azt.
A drót szárára meg tekerj egy rongydarabot, merthogy a drót is vezeti a hőt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!