Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hová lett a szfinx orra?

Hová lett a szfinx orra?

Figyelt kérdés
Még mindig nem értem hol van és egyáltalán miért nincs az egyiptomi szobornak orra.Olvastam cikkeket,de kíváncsi vagyok mit gondolnak mások.

2018. máj. 29. 19:16
 1/7 anonim ***** válasza:
Úgy tudom ágyú céltáblának használták valamikor a XIX. században az egyiptomiak.
2018. máj. 29. 19:42
 2/7 anonim ***** válasza:
79%
Köztudott, hogy a sivatagban éjjel hideg van. A Szfinx meg egész éjjel kint van szegény, nem meglepő, hogy megfázott, és az egyik nagyobb tüsszentésnél már meg is történt a baj...
2018. máj. 29. 20:23
 3/7 anonim ***** válasza:
58%

Sok rajzfilmben mutatnak módokat, hogy hogyan esett le.

A legjobb az Aladdin amikor suhannak a szőnyegen és a faragó csávó letöri.

2018. máj. 29. 21:58
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Elterjedt az ágyús legenda, de nem igaz. A XV. században már nem volt meg az orra. Egy feljegyzés szerint az 1300-as években a parasztok, akik jó termésért könyörögtek a Szfinxnek bepipultak amikor rossz lett a termés és leverték az orrát (meg a szakállát is, ha jól emléxem).
2018. máj. 30. 14:08
 5/7 anonim ***** válasza:
2018. máj. 30. 20:37
 6/7 Alex Fly ***** válasza:

Kicsit összetettebb a dolog...

Amikor Egyiptom az arabok kezére került, akkor estek neki, mivel az iszlám tiltja az emberábrázolást. De a végső pusztulást Napoleon seregei okozták...és a korabeli egyiptológus kutatók.

2018. máj. 31. 19:49
 7/7 anonim ***** válasza:

Érdekes, nem tudom jelent e valamit, nekem a kérdést olvasva természetes képek jutottak az eszembe, először az, hogy belecsap a villám, aztán meg egy repedés eróziójával magától letörik, ami kézenfekvő is, hiszen a sivatagban nagy a hőingadozás.

Aztán olvasom a rosszindulatú emberi tevékenységről szóló változatokat.

Nem ide tartozik ugyan, de elmondom, hogy volt egy kicsit ehhez hasonló esetem, autóval mentünk és emberek szedték a cseresznyét, erre egy utastárs felrikkantott, hogy - lopják a cseresznyét. - ami ugye fura, mert semmi jel nem mutatott arra, hogy valami deviáns történik. Miért pont az jutott az eszébe?

Itt is lényegében a legvalószínűbb az erózió, bár nem tudhatjuk, lehet persze erőszakos cselekmény is.

Lényegében az a csoda, hogy egyáltalán felismerhető alakja van ennyi év után.

2018. jún. 1. 14:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!