Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Meg lehet-e rajzolni a 4...

Meg lehet-e rajzolni a 4 dimenziós kockát? Lehet e 4. dimenzióban rajzolni?

Figyelt kérdés
2008. okt. 29. 19:31
1 2
 1/13 Liquid ***** válasza:
20%

Már megbocsáss,ez baromság,4 dimenziós kocka!!!a 4.dimenzó az IDŐ!!!-az időt h rajzolod le???

Gondolkozz!!!

2008. okt. 29. 19:52
 2/13 anonim ***** válasza:
79%
Ábrázolni nehezen lehet dolgokat 3-nál több dimenzióban (sőt a valóságban sehogy sem, csak ha van jó képzelőerőd), csak számolni lehet velük.
2008. okt. 29. 20:03
 3/13 anonim ***** válasza:
95%
Én láttam már 4D-s kockát ábrázoló animációt (rajzon nem lehet érzékeltetni, csak animációban), olyan, mintha két kocka mozogna egymásban, és állandóan kifordulnának... Jajj, nem tudom jobban leírni, de nagyon érdekes! :) Asszem, a Wikipédián megtalálod...
2008. okt. 29. 20:40
 4/13 anonim válasza:
79%
[link] Szerintem ezt olvassad el :)
2008. okt. 29. 21:02
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Igazából már három dimenziós kockát sem tudsz rajzolni, csak valamit, ami az agyadat a kockára emlékezteti. Van pár érdekes kép is a Google-n, amit ha így nézel, lépcső, ha úgy, akkor kifelé dudorodó kockák. Ez is azt mutatja, hogy ilyenkor minden térérzet csak illúzió.

A matematikában teljesen természetesek az n. dimenziós terek és testek, szóval az első válaszoló ok nélkül hurrogott le, ráadásul nem is emberi stílusban. számolni tudjuk a négy dimenziós kocka testátlóját, térfogatát, stb.

Az idő elmélet érdekes, de nem kiforrott, míg a matek nem is törődik azzal, hogy van-e valójában négy dimenzió az életben, egyszerűen definiálja az eddigi három alapján. Úgy tűnhet, hogy hülyeség foglalkozni valamivel, ami nincs is, a valóság vszont hogy roppant hasznos, pl. közgazdaságban, fizikában. Több dolog eggyüttes változását ugyanis n dimenziós koordinátarendszerben tudjuk "szépen" ábrázolni, ezek metszetei és integráljai (fgv. alatti terület) pedig n dimenziós testeket adnak. Ez papíron és animációban megjeleníthetetlen, de elengedhetetlen pl. egy termék előállítási költségének optimalizálásához.

Remélem segítettem valamit, ha nem is teljesen a kérdésre válaszoltam.

2008. okt. 29. 21:55
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
2008. okt. 29. 22:12
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

A 4 dimenziós kocka VETÍTETT KÉPÉT lehet megrajzolni 3 (vagy 2) dimenzióban. Ezen rajta lesz a kocka minden oldala (8-an vannak, mindegyik egy közönséges 3 dimenziós kocka), minden éle, minden csúcsa. Még szaggatottan is lehet rajzolni, ami takarásban van.

Csak úgy eltorzítva, összenyomva látod, hogy éppenhogy csak fölismerhetők - mint általában a vetített képeken szokás. Semmit nem érsz vele, hogy TUDOD: ezek is merőleges oldalak.

Tehát sajnos a 4. dimenzió sajátosságait ezen igen nehéz tanulmányozni.

De ezt magad is könnyen elképzelheted, ha készítesz egy kockát drótból, majd úgy nyomod össze sík formára, hogy ne törjenek meg az élei. Minden megmarad - csak éppen ennek a lapos drótgubancnak alig lesz valami köze az eredeti kockához.

...ezen kívül lehet rajzolni metszetet is. Na, azon aztán semmit nem lehet felismerni. Viszont azon nem torzul el semmi: ha egy 4 dimenziós kockát betennének a mi 3 dimenziónkba, akkor pont azt látnád.

2008. okt. 30. 02:20
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha értesz angolul,akkor ez az animáció segithet,hogy elképzeld a (lehetséges ?) 10 dimenziót:

http://www.youtube.com/watch?v=JkxieS-6WuA

2008. okt. 30. 06:22
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
A négy dimenziós kockát nem, de az árnyékát három dimenzióban lehet ábrázolni. A tévében volt vagy 10 éve.
2008. okt. 30. 09:25
 10/13 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat!
2008. okt. 30. 09:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!