Nektek erről mi a véleményetek? Ilyen kérdés biztos, hogy nem volt még!
Ez nem ilyen egyszerű.
A kábítószerek nem csak egy dolgot (pl. pulzus) változtatnak meg.
Nem így működnek a vegyületek a szervezetünkben.
Valószínűbb hogy Zacher Gábor páciens lenne az illetőből, vagy már az se.
Ahogy egyes is írja a több különböző hatás közül lehet hogy épp a nem kívánt hatások fogják egymást erősíteni, és a kívánt hatások pedig nem feltétlenül ütik ki egymást.
Konvergencia léphet fel.
Szóval nem vetted figyelembe hogy:
- Reakcióba léphetnek egymással
- Konvergencia léphet fel a nem kívánt hatások közt is.
- Attól hogy elvileg ellentétes hatásúak a májat és vesét mindkettő terheli. Sőt lehet hogy egymást erősítve...
És még nagyon sok minden egyéb.
Főleg attól is függ, milyen receptorokon hat... ha éppen ugyan azon receptor agonista-antagonista, még akkor is bonyolultabb a helyzet.
Pl a naloxont adják a herkásoknak túladagoláskor.
Vagy mi a laborban, fentanyl injekcióval elaltatod az egeret, -5, (opioid agonista, fájdalomcsillapító és altató hatású cucc)
Majd benyomsz neki naloxont, ami opioid antagomista, és röviddel késölőbb kiüti a fenanylt és felébred az egérke szaladgálva.
Persze még szédül kicsit, tehát -1-en lesz.
...de a naloxonnal nem tudod ezt a rendszert felpörgetni +5-re.
Két másik példa:
Én egy vizsga előtt annyira paráztam, hogy betoltam 0.5 mg Xanaxot, ami benzodiazepin nyugtató szorongásoldó, kb az etilhez hasonló a hatása, azokon a receptorokon hat.
Ha megittam volna rá 2 sört, akkor nyálcsorogva fetrengek, mert felerősíti egymás hatását pont ezért.
Ehelyett megittam rá egy erős dupla kávét ami megint más receptorokon hat, így ha úgy vesszük felhozott nullára :D
Bementem és 5-ösre vizsgáztam, bár enyhe amnéziám volt, mert a szóbeli vizsga egyes részletei kiestek :D
Másik példa haverom egy fesztiválon. Beba..szott mint az állat, hányásközeli állapot, teljes blackout. Beesett a sátorba kb.
Egy kábszis ismerősöm betalálta, feltámogatta, és addig dumált neki amíg belement hogy felszívjon az orrába egy csík porított Aderralt, ami amfetamin származékok keveréke.
A srác pillanatokon belül magához tért, és teljesen jól lett. -8-ból, felhozta +5-re legalább, és reggel 5-ig bulizott még. Úgy hogy benne volt valami 2.5 üveg bor.
A biokémiai hatásokra most nem tudok magyarázattal szolgálni, de látható, hogy működhet is.
Erősen beb...szott egyénnek adsz egy kis kokót,.biztosan felébred.
Viszont nyilvánvaló, hogy brutális agyszaggató másnappssággal ébredt. Szinte minden tartalékenergiát felélte a srác az este folyamán. :d
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!