Hogy lehet azt érteni, hogy a világegyetem végtelen?
Ez filozófia... nem tudomány.
Soha nem tudjuk igazolni a végtelenséget.
Ne keverjük a dolgokat:
- VÉGES ideje létezik,
a látható része:
- VÉGES tömegű, és
- VÉGES térfogatú (bár növekszik).
Ami végtelen, az a benne húzható egyenes.
Ha tágabb értelemben vesszük, az ősrobbanás előtti idő, és az ismert univerzumon kívüli részről van szó. Sok elmélet van ezzel kapcsolatban, periodikus felfúvódás, összeesés... multiverzumok, ütköző univerzumok stb...
Ilyen értelemben nem jelenthető ki, hogy végtelen, maximum ezekkel a peremfeltételekkel.
Nem értem miért kellett lepontozni? A jelenleg versenyző elméletekről írtam...
Az ismert és megfigyelhető univerzum kiterjedése nem ismert de feltételezhetően véges. Véges ideje létezik és tágul. Az ősrobbanás előtti időkről tényleg csak filozófiai értelemben beszélhetünk, bár néhány elmélet erre is született.
Viszont léteznek elméletek, arról, hogy mi lehetséges a mi univerzumunkon túk. Ha a végtelen fogalmát boncolgatjuk. Egyelőre nehéz kérdés, mert tudományosan nehéz bizonyítani ezen multiverzumok létezéset, vagy tér-időbeli kiterjedését, interakcióit a mi univerzumunkkal.
A világegyetem nem végtelen. Ezt hol olvastad? Egy zárt téridővilágban élünk, amelynek adott pillanatban adott mérete van, és most úgy tudjuk, hogy gyorsulva tágul.
[De ez csak a tudomány mai állapota szerinti tudásunk. Száz évvel ezelőtt máshogy tudtuk és száz év múlva megint máshogy fogjuk tudni. Ja, és bocs a pogyola, TIT alapon való fogalmazásmódért!]
"Nem értem miért kellett lepontozni?"
Ha ez vígasztal, mindenki le lett pontozva. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!