Mi adja a fény részecskéinek ezt a hatalmas sebességet?
Nem bizonyított tény hogy a fény egyáltalán terjed a térben.
Csak feltételezés.
Römer a Jupiter legbelső holdjának keringési idejében észlelt periodikusan ismétlődő változásokat. A keringési időt az egyik jupiterholdnak a Jupiter árnyékkúpjába történő két egymást követő belépése között eltelt idő mérésével határozta meg.
Amikor a Föld az ABC pályaszakaszon haladt, a keringési idő a mérések szerint hosszabb, a CDA pályaszakaszon pedig rövidebb volt. Ezt az eltolódást Römer Galilei sejtése alapján a fény véges terjedési sebességének tulajdonította.
Amennyire tudom az anyag “természetes”állapota nem a nyugalom, hanem a mozgás. Ez régi dolog. És az is már több, mint száz éves, hogy a nulla nyugalmi tömegű dolgok fénysebességgel mozognak. Ezt kis túlzással a modern fizikában axiómának is tekinthetjük.
Így tehát nincs értelme annak a kérdésnek, hogy valaminek mi adja a sebességet. Csak a mi speciális, gravitációval és súrlódással “megvert” földi világunkban merül fel jogosan a kérdés, hogy valam8nek honnan származik a sebessége.
1 vagyok
2. Egesz jol leirta.
De szerintem alapvetően rosszúl képzeled el a fényt mint jelenséget
Nem tudom hogy hanyadikos vagy hány éves vagy
De ahoz hogy ezt megertsd tudnod kéne sok fizikai törvényt amit nyilvan nem tudsz.
Pl mágneses indukció stb....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!