Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miből lehetne "folyékony...

Miből lehetne "folyékony tükröt" készíteni a higanyon kívül?

Figyelt kérdés
Gondolkodtatok-e el azon hogyan készíthetnénk "folyékony tükröt", ami nem higany vagy galliumból készül. Esetleg a vízfelszínre felvitt valamiféle anyagból ami jó fényvisszaverő képességgel bír, illetve elég könnyen beszerezhető anyag

2017. okt. 25. 15:02
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
62%
A víz ilyen. (totális reflexió)
2017. okt. 25. 15:55
 2/11 anonim ***** válasza:
67%
Ha erős a fény és az edény feneke sötét, akkor a víz is működik. (Víztükör)
2017. okt. 25. 15:55
 3/11 anonim ***** válasza:
67%
Nem gondolkodtam el rajta. Azokon a helyeken ahol ilyen megoldás kell tökéletesen megfelel a higany is ;) És akkor csak megkérdezem, miért nem jó Neked a higany vagy a gallium ?
2017. okt. 25. 16:12
 4/11 anonim ***** válasza:
15%
Szinte bármelyik fém jó erre.
2017. okt. 25. 16:20
 5/11 anonim ***** válasza:

"miért nem jó Neked a higany vagy a gallium ?"

Gondolom a kérdező is csinálna egyet házilag. És akkor a kérdés máris jogos. :)

Nekem valami cukormáz-szerű sűrű keverék jutna eszembe, az a fodrozódásra kevésbé lenne hajlamos. Ezüstszínű festék oldat is működhet.

2017. okt. 25. 16:37
 6/11 anonim ***** válasza:
79%

" ...Gondolom a kérdező is csinálna egyet házilag ..."

Nehezen tudok olyan házi alkalmazást elképzelni, ahol folyékony tükör szükséges. Ha meg mégis, csak nem lehet probléma higanyt szerezni.

Amúgy létezik forgatható folyékony tükrös csillagászati távcső (Pontosabban volt ilyen, és nem tudom alkalmaznak-e még ilyet). Egyetlen -bár kétségtelen nagy - előnye a rendszernek hogy a fókusztávolsága könnyen változtatható. Bár gyanítom nem kis műszaki feladat (volt) egy tükröt nagyobb méretben rezgésmentesen megforgatni, és ugyebár az ilyen tükör - érthető okokból - csak vízszintes lehet ...

2017. okt. 25. 16:45
 7/11 A kérdező kommentje:
Igen egy házikészítésű csillagászati távcsövet szeretnék összerakni csakis hobbi célból mivel egy főtükörnek elég szép ára van és kicsiszolni egyett elég körülményes munka,így keresgéltem alternatívák között akkor találtam rá a folyékony tükör ötletre. Az alap koncepció az ilyen tükrökhöz az volna hogy ha egy kerek tálban elkezdjük forgatni a folyadékot akkor tökéletes paraboloid alakot kapunk . Habár a víz túlságosan folyékony így nagyon nyugodt helyzetben kell lennie, a higany toxikus a gallium meg kb 29 fokon olvad. Köszönöm mindenkinek a válaszokat, bárkinek van hasonló/más ötlete szívesen várom :D
2017. okt. 25. 17:21
 8/11 anonim ***** válasza:
71%

Bizony, a higany mérgező, a párolgása is!

Két dolgot ne felejts el:

- A forgatás tengelyét nagyon pontosan kell belőni, különben nem lesz nyugodt a felszín. A tányér alakja is igen jó közelítéssel szimmetrikus kell legyen.

- Csak a zenitet tudod vizsgálni vele, onnan elforgatni nem lehet. Más szóval: a teleszkóp optikai tengelye a forgatás tengelye lesz, tehát függőleges.

2017. okt. 25. 18:36
 9/11 anonim ***** válasza:
70%

" ...Igen egy házikészítésű csillagászati távcsövet szeretnék összerakni csakis hobbi célból mivel egy főtükörnek elég szép ára van ..."

Hmmmm ... Nos megoldható a dolog, hiszen, mint írtam létezett, létezik ilyen megoldású rendszer. De .... Azt meg hidd el nekem, hogy a forgatás műszaki megoldásának ára, valamint a csak vízszintes elhelyezésből származó járulékos pluszmegoldások ára jóval több, mint egy megcsiszolt gyári tükör. Ezt mondjuk könnyű belátni, hiszen amatőr szinten nem is létezik ilyen megoldás! Ha egyszerűbb lenne vagy olcsóbb, hidd el mindenkinek ilyen távcsöve lenne. De nincs így, és ez nem véletlen!

2017. okt. 25. 20:30
 10/11 EagleHUN ***** válasza:

Bár az előzőek megválaszolták jól miért nem éri meg, ha mégis megépítenéd a galliumot javasolnám.

A 29 C fölött tartani talán a legegyszerűbb mint pl víz miatt nagyobb pontosságot és rezgésmentességet elérni, vagy vállalni a Hg mérgezést.

2017. okt. 26. 10:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!