A víz 100 fokon forr, de minden folyadék pl. a leves is 100 fokon forr?
Nem. A leves egy vizes oldat, és az oldatok forráspontja általában alacsonyabb, mint a tiszta oldóanyagé. A vízre is igaz ez, a vizes oldatok nem 100 fokon, hanem az alatt forrnak.
A forráspont csökkenése viszont sok mindentől függ (anyagoktól, töménységtől, stb). Jelentős forráspont csökkenéshez jelentős töménység kell - ekkor viszont már teljesen ehetetlen lenne az a leves.
Tehát azt elég nehéz lenne megmondani, hogy mennyivel is alacsonyabb a leves forráspontja, de valamennyivel (néhány tized fokkal) a 100 fok alatt van.
Gyakorlatban ez nem számottevő.
"A leves egy vizes oldat, és az oldatok forráspontja általában alacsonyabb, mint a tiszta oldóanyagé."
Szerintem meg a sós víznek magasabb a forráspontja.
Bocsi, igazad van, nem tudom miért a csökkenés járt az eszemben egyfolytában.
Helyesbítek, az oldatok forráspontja magasabb, mint az oldószeré önmagában. Természetesen ez a levesre is igaz, az első válaszomban az összes "csökkenés" helyett "növekedés" értendő.
Még egyszer elnézést, és köszönöm a harmadiknak a közbevetést.
(első voltam)
"az oldatok forráspontja általában alacsonyabb, mint a tiszta oldóanyagé"
Ez mitől van?
Minden kérdező passzolta az általános iskolát?
Nekem kb ott és akkor mondták el ezeket a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!