Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az univerzum tágulása miatt...

Az univerzum tágulása miatt egyre sötétebb lesz az ég?

Figyelt kérdés
Olvastam, hogy a tér tágulása miatt a galaxisok távolodnak egymástól. Lehet, hogy több ezer- millió év múlva sokkal kevesebb csillagot látunk majd, mint most?

2018. jan. 25. 19:27
1 2
 11/12 EagleHUN ***** válasza:

Kissé benéztem így visszaolvasva amit írtál, mert ötös még a galaxisokról írt és te már a csillagközi porról. Én meg a galaxisok közti anyagokra (porra) asszociáltam. Szóval bocs a félreértésért.

A szupernóvák valóban részben újra termelik a csillagközi port.

A galaxisközit viszont nem. Ott a galaxisok jóval többet gyűjtenek be mint ami kijut oda.

(UI: tudtommal, elég kevés anyagnak sikerül akkora sebességre szert tennie amekkorával elhagyhatja a galaxist. Néhány kóbor csillagnak sikerül kirepülnie ugyan de a bolygói nélkül, és ezekből sem lesz odakint feltétlenül szupernóva, legtöbbje csendben kihuny. A por önmagában való kijutása meg esélytelen.)

2018. jan. 29. 11:32
 12/12 Wadmalac ***** válasza:

Nos, ha oda nem nagyon megy plusz, de valamennyi fogy csillagkeletkezés és gravitációs elszívás révén, akkor bizony fogy.

Szóval, tulajdonképpen a felvetésem, hogy a fogyó por csökkenő fényszűrés révén némiképp növeli a fényességet. Igazán amin vacilláltam, hogy tud-e ez annyit javítani az átláthatóságon, amennyit csökken az összfény.

Még az sem kizárt, hogy ez is időszak-függő.

Meg persze az sem, hogy lényegtelen.

Valószínűleg kemény számítógépes modellezés tudná csak megválaszolni.

2018. jan. 29. 14:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!