Az univerzum tágulása miatt egyre sötétebb lesz az ég?
Kissé benéztem így visszaolvasva amit írtál, mert ötös még a galaxisokról írt és te már a csillagközi porról. Én meg a galaxisok közti anyagokra (porra) asszociáltam. Szóval bocs a félreértésért.
A szupernóvák valóban részben újra termelik a csillagközi port.
A galaxisközit viszont nem. Ott a galaxisok jóval többet gyűjtenek be mint ami kijut oda.
(UI: tudtommal, elég kevés anyagnak sikerül akkora sebességre szert tennie amekkorával elhagyhatja a galaxist. Néhány kóbor csillagnak sikerül kirepülnie ugyan de a bolygói nélkül, és ezekből sem lesz odakint feltétlenül szupernóva, legtöbbje csendben kihuny. A por önmagában való kijutása meg esélytelen.)
Nos, ha oda nem nagyon megy plusz, de valamennyi fogy csillagkeletkezés és gravitációs elszívás révén, akkor bizony fogy.
Szóval, tulajdonképpen a felvetésem, hogy a fogyó por csökkenő fényszűrés révén némiképp növeli a fényességet. Igazán amin vacilláltam, hogy tud-e ez annyit javítani az átláthatóságon, amennyit csökken az összfény.
Még az sem kizárt, hogy ez is időszak-függő.
Meg persze az sem, hogy lényegtelen.
Valószínűleg kemény számítógépes modellezés tudná csak megválaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!