Szerintetek ez hogyan helyes? 10/5 vagy 5/10?
Az interneten pontozásnál szinte mindenhol (külföldi oldalakon) azt használják, hogy pl 5/10 (5 a 10-ből), de nekem ez annyira magyartalannak hangzik. Én valamiből adok valamit, pl 10/5 vagyis 10-ből 5.
Valahol így írtam le, hog hány pontot adok, és leszóltak, hogy az fordítva van. Szerintetek mi az igazság?
Alapvetően szokás dolga. Az 5/10 forma annyiból logikusabb, hogy a / elválasztójel egyben az osztás jele is lehet, és az 5/10 értelmezhető akár törtként is, kvázi a 10 pontnak az 5/10-ed részét kapta meg valami.
> Én valamiből adok valamit, pl 10/5 vagyis 10-ből 5.
Fordítva sem magyartalan, lehet valamit adni valamiből. A magyar nyelv elég rugalmas a különböző mondatrészekre nézve, gyakran pont a mondatrészek sorrendjével tudunk kiemelni, hangsúlyozni valamit:
- A film öt pontot kapott a tízből.
- A film a tíz pontból öt kapott.
- Öt pontot kapott a film a tízből.
- A tíz pontból ötöt kapott a film.
- Öt pontot kapott a tízből a film.
- A tíz pontból ötöt kapott a film.
- Kapott öt pontot a film a tízből.
- Kapott a film a tíz pontból ötöt.
- Stb…
Szerintem az angol változat a "helyes", ugyanis matematikai szempontból az logikus is, mint az első válaszoló már utalt rá.
Engem pont az zavar, ahogy te próbálod interpretálni a dolgot (tízből öt). Már bocs.
Igen, te bölcsész szemmel nézed és azt mondod magyartalannak hangzik.
De ahogy az előttem szólók is mondták, ennek inkább a matematikához van köze. Az nemzetközi.
A koreai is tudja, hogy ha valaki 5/10 tetszésindexszel rendelkezik, akkor csak a felének tetszik.
Lehet, hogy magyartalannak tűnik neked, de amúgy rém logikus.
Nem vagyok bölcsész lol, természetvédelmi mérnök vagyok. Csak én itthon szinte mindenhol így láttam, és nem áll rá az ujjam, hogy 5/10, ez nekem olyan, mintha a dátumot is fordítva írnám.
Nem lehet, hogy ennek nem is annyira matematikai megközelítése van, hanem hogy az angolszász országokban pl lakóhelynél is a kisebb felől mennek a nagy felé, tehát először mondanak utcanevet, aztán várost és úgy országot, míg nálunk ország-város-utca? És itt is így fordítva van?
Régebben én is sokat agyaltam ezen, nekem is inkább a pl. "10-ből 5 pontot ért el" vagyis 10/5 volt a logikusabb. De egyszer, mint a derült égből villámcsapás rájöttem, hogy azért használják 5/10-nek pl. dolgozatok javításánál, pontozásnál, bárhol, mert 5/10 (*100%)=50%.
Szóval az én értelmezésem szerint százalékot adnak meg ilyenkor, ezért használják az 5/10-et. Ha ezt a logikát ráhúzod a te pontozásodra, az 10/5 (*100%)= 200% lenne.
Megmondom őszintén, azóta nekem is szúrja a szemem, ha valaki 10/5-öt ír. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!