Forgó mozgás lineárissá alakítása?
Adott egy léptetőmotor, amivel egy rudat kellene mozgatni. A két szélső helyzet között úgy 10-15mm eltérésnek kell lenni ezen a rúdon. Szóval egy ilyen oda-vissza mozgása lenne. Ezt hogyan lehetne megoldani?
Elsőnek egy ilyen fogasrudas szerkezetre gondoltam: [link]
Ezt viszont nem tudom hogyan tudnám kivitelezni.
Fő szempontok az ára.
Esetleg még egy autós ablakemelőkéhez hasonló szerkezettel is meg tudod oldani a mozgatást, bár ez sem sokkal egyszerűbb:
Ez sem rossz. Köszönöm a választ.
Amit még kihagytam az előbb: Működés szempontjából viszont fontos a két végállás. Hogyan lehetne érzékelni, ha elért az egyik végpontba? Percenként legfeljebb úgy 30-szor történne ez meg, így a hosszú élettartamot szem előtt tartva kis elektronikus végálláskapcsolók nem hiszem hogy megfelelők lennék, ha jól tudom azok pár százezer ki-be kapcsolást tudnak "csak".
Csinálj egy forgattyús mechanizmust, aminek pont akkora az elmozdulása, ami kell, akkor nem kellenek a végálláskapcsolók, mert nem tud továbbmenni.
Egyébként vannak (induktív) közelítéskapcsolók, ezeknek jóval nagyobb az élettartamuk, mint a mechanikus kapcsolóknak.
Köszönöm a választ.
Azt a 10-15 mm-es utat legfeljebb 1 másodperc alatt kell megtennie.
0,5 mm-es pontosság már elfogadható.
A gyakoriság meg az előbb leírt sebességből következik, de a folytonos ide-oda mozgás már nagyon szélsőséges eset lenne, ilyen valószínűleg sosem fog bekövetkezni (de azért jó lenne rá felkészíteni az eszközt, hátha).
Forgattyús mechanizmus is eszembe jutott de elég hamar lemondtam róla. Ahogy néztem, ahhoz legjobb esetben is kell 2 darab forgó "izé", mondjuk 1-1 csapágy. Azokat valahogy rögzíteni is kellene. Vagy van egyszerűbb megoldás is? Innen léptem tovább a fogasléc felé, hogy azért az mégis csak egyszerűbb, viszont ott meg végállás a problémás... Lehet mégis jobb ötlet egy ilyen forgattyús dolog...
Orsó-anya.
A legbiztosabb pozícionálás, megfelelő menetemelkedéssel. De ha ilyen szakaszon kell ilyen gyorsnak lennie, akkor mechanikus fék is kéne a motorra.
Lényeges kérdések:
mennyit akarsz rászánni?
mekkora erő kell a mozgatáshoz?
mekkora tömeget mozgatna?
Lehet, hogy ez adott célra túl precíz, de azért talán segít:
Nem kell nagy súlyt mozgatnia, úgy 200 grammot kb.
A léptetőmotor sem feltétlen kötelező, de azt lehet úgy vezérelni, hogy pontosan tudom hogy mennyit fordult, míg egy sima kis DC motornál már nem biztos.
"De ha ilyen szakaszon kell ilyen gyorsnak lennie, akkor mechanikus fék is kéne a motorra."
Ez gyorsnak számít? Szerintem annyira azért nem. Meg legfeljebb a léptetőmotort megálláskor meg lehet elektronikusan fogni. Bár az mondjuk fontos, hogy ha elért egy olyan pontba ahol meg kell állnia, akkor ott is maradjon. Az a 200 gramm folyamatosan terhelni fogja, mert felette lesz, így a gravitáció lefele fogja húzni.
Mindjárt elolvasom azt az irományt meg.
Ha van egy 0,5 mm menetemelkedésű orsód, akkor pont egy fordulat a kellő lépésméreted, de akkor egy teljes motorfordulat kell fél mm haladáshoz.
15 mm 1 másodperc alatt, az 30 1/s, az 1800 1/perc fordulatszám.
Ha pozícionálni akarsz, még kis tömegek esetén sem árt ekkora fordulatot mechanikusan megállítani.
Persze léptetőmotorral használhatsz magasabb menetemelkedést is, akkor egy lépés kisebb, nem egész fordulat, hanem fél, negyed stb, fordulatszám is csökken, de nő a szükséges motornyomaték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!