Paksi mérnökök?
Sosem dolgoztam ott, de láttam kicsit közelebbről. Amit lentebb írok, az nem biztos, hogy mindenben 100% pontos és aktuális, de nagy vonalakban igaz.
Legkézenfekvőbb, ha primerköri gépészként vagy turbinagépészként kezdesz. Onnan ha ügyes vagy és ambiciózus, pár év tapasztalattal a hátad mögött lehet belőled főgépész, majd újabb pár év tapasztalattal mehetsz a vezénylőbe reaktoroperátornak vagy turbinaoperátornak. Onnan meg blokkügyeletesnek.
Minden lépcsőhöz egy csomót kell persze tanulni, és elég komolyak a vizsgák. A képzésről maga az atomerőmű gondoskodik, úgyhogy szinte mindegy hogy milyen diplomával mész csak valami műszaki legyen. Gépészmérnök vagy ilyesmi szerintem a legjobb kezdőlökés.
A fent írt munkák mindegyikét 3 műszakban végzik. Ezt fiatalon meg lehet szokni de azért elég strapás. Azon kívül az operátori élet elég unalmas szerintem. Ha egy reaktor egyszer elindult azzal konkrétan semmit nem kell csinálni a következő tizenegynéhány hónapban. Vannak napi rutinfeladatok, de amúgy csak ott kell ülni és felügyelni hogy minden rendben megy-e. És még újságot sem olvashatsz közben. Karbantartási időszakban azért nagyobb a nyüzsgés. Én nem csinálnám de nem vagyunk egyformák.
Ha beírod a gugliba, hogy reaktoroperátor, találhatsz mindenféle OKJ-s sillabuszokat az atomerőműben előforduló más szakmákról is.
Az erőmű honlapján elérhető az Atomerőmű újság. Minden számban bemutatnak egy szakmát, osztályt. A legutolsóban pl. a tűzoltóságot. Nézegesd át őket, több évre visszamenőleg elérhető. Biztos találsz olyat, ami érdekel.
"Én nem csinálnám de nem vagyunk egyformák."
Ezt a mondatot szeretném árnyalni egy kicsit. Nem azért írtam, hogy elvegyem a kedved. Eljutni odáig hogy mondjuk reaktoroperátor legyél szerintem nagyon is izgalmas vállalkozás. Részleteiben megismerni egy atomerőmű működését, rácsodálkozni arra, hogy milyen elképesztően komplex rendszer, mégis milyen jól működik, és belelátni kicsit abba, hogy milyen elképesztő mennyiségű tudomány van sokszor a legegyszerűbbnek látszó alkatrészekben is, semmihez sem fogható érzés és csak ajánlani tudom. Főleg, ha szeretsz tanulni.
A vezénylői munka unalmas voltát azonban fenntartom. Én nem csinálnám de nem vagyunk egyformák. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!