El akadtam, valaki tud segíteni?
Matekról lenne szó.
Nem másokkal akarom a házimat csináltatni, csak holnap dolgozatot írunk amin sok múlhat és van egy példa amit nem értek. A menetét sejtem, de még se jön össze.
A feladat a következő:
100 darab készüléknek a 12%-a hibás.Hányféleképpen lehet 10 készüléket úgy kiválasztani, hogy a kiválasztott készülékek között
a)ne legyen hibás
b)mind hibás legyen
c) pontosan öt hibás legyen
d)legalább 1 hibás legyen
Köszi előre is aki segít.
12% hibás -> van 12 hibás, 88 jó, innentől kedvező/összes eset
a) ((12alatt0)*(88alatt10))/(100alatt10)
Ugyanígy kella többit is, csak behelyettesíted, hogy épp mit kér a feladat.
Hm most veszem észre, hogy nem valószínűség, hanem csak kombinatorika. Az első válaszoló megtévesztett. :)
A nevező nem kell oda, nem kell leosztani (100alatt10)-el
A 100 db készüléknek a 12%-a hibás,tehát 100*0,12=12db hibás készülék van,a többi 88 jó.
a,ne legyen hibás,ami azt jelenti hogy az összes készüléket a jók közül kell kiválasztani.88-ból kell 10-et kiválasztani ezt 88 alatt a 10 féleképpen tehetjük meg(ismétlés nélküli kombináció)
b,hasonló az előzőhöz csak itt mindegyik készüléknek hibásnak kell lennie: 12 alatt a 10
c,pontosan 5 hibás,ergo 5 hibás és 5 jó készülék.Itt megnézzük külön, hogy hányféleképpen lehet a jókat és a rosszakat kiválasztani,majd a két értéket összeszorozzuk.(12 alatt az 5)*(88 alatt az 5)
d,legalább 1 hibás legyen.A legalább ugye azt jelenti hogy 1 vagy attól több.Meg kell nézni az összes lehetőséget:1 hibás-9jó,2hibás-8jó..10hibás-0jó
Ezt már kitudjuk számolni,így csak össze kell adni őket.(12 alatt az 1)*(88 alatt a 9)+(12 alatt a 2)*(88 alatt a 8)...(12 alatt a 10)*(88 alatt a 0) A zárójelek nem a művelet sorrendjére vonatkozik,csak a könnyebb átláthatóság miatt tettem ki.Remélem tudtam segíteni:)
Megmondanátok nekem, mit jelent az hogy x alatt y? :))
Amúgy meg:
88 jó és 12 hibás.
10-et kell kiválassz.
a) egy se legyen hibás, vagyis 88elemből kell kiválassz 10-et = kombináció 88 elemből 10essével egyenlő 88! / (78! * 10!)
b) 12 hibásból kell kiválasztanod 10et: kombináció 12 elemből 10essével: 12!/ (10! * 2! ) = 11*6 = 66
c) szóval a hibás 12ből ki kell válassz 5öt (kombináció 12elemből 5öt) és a maradék ötöt a jó 88ból: ( 12! / (5!*7!) ) * ( 88! / ( 83!*5! ) )
d) na ez már nehezebb... minimum egy hibás, azaz több is lehet hibás:
szumma k megy 1től 10ig C(12, k) * C(88, 10-k)
Ahol C(n,k) a kombináció n elemből k-assával-t jelöli.
Hát van az a képlet hogy:
n! / k!(n-k)!
Ebbe belehelyettesíted a dolgokat(x alatt y) ugyanaz jön ki.
utolsó válaszolónak:
ha n elemből kell k-t kiválasztani,úgy hogy a kiválasztott elemeket nem különböztetjük meg,tehát a sorrend nem számít akkor az n!/(k!*(n-k)!).Ez az ismétlés nélküli kombináció,jelölése:C(n,k)
Az ismétlés nélküli kombinációnál bevezetünk egy új kifejezést amit "n alatt a k"-nak olvasunk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!