Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A filozófusok matekban is jók?

A filozófusok matekban is jók?

Figyelt kérdés

Vagy,akiket érdekel a filozófia, azok a matekhoz is értenek?

Van összefüggés?

24/L

2017. szept. 8. 20:34
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
31%
Nem értenek a matekhoz.
2017. szept. 9. 11:19
 12/24 KulGery ***** válasza:

Találkoztam sok filozófussal.

Független. Nincs összefüggés, viszont egyértelműen alacsonyabb százalékban vannak otthon a matekban.

De találkoztam matektudós filozófussal is. (Avagy közeli ismerősöm volt)

2017. szept. 9. 17:05
 13/24 anonim ***** válasza:

#12, Ezért volt jó az egyik linkelt válasz:

"Short answer: No, you don't have to be good at it, but you need to learn it."

2017. szept. 9. 19:40
 14/24 A kérdező kommentje:
igen, mert azt hiszem azért a Logikának is vannak olyan területei,ahol eléggé fontos a matematikai gondolkodás
2017. szept. 9. 19:43
 15/24 A kérdező kommentje:

sőt,tovább megyek:szerintem egy filozófusnak általánosságban szinte minden témában otthon kell lennie,hisz annyira tág az ő szakmájuk és ehhez szükséges az átlagosnál szélesebb látókör.

Tehát úgy gondolom,hogy kell a történelem,irodalom,matek,nyelvek,művészetek, stb...

2017. szept. 9. 19:45
 16/24 A kérdező kommentje:
tulajdonképpen talán a sminkelés az egyetlen téma,amit el lehet nézni nekik,ha nem jártasak benne.
2017. szept. 9. 19:46
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Van itt némi félreértés. A filozófia a tudományok királynője. Az azt jelenti, a művelőjének (ha azt akarja, odafigyeljenek rá) ezért minden tudomány sajátosságával, legfőbb lényegével tisztában kell lennie.

Nem véletlen, hogy sok matematikus egyben filozófus is (fordítva kevéssé igaz, de nem példa nélküli). A matematika absztrakt tudomány, ennyiben a filozófus érti, amit ott csinálnak.

De szögezzük le: ezek mind önálló tudományok (a társadalomtudományokat is beleértve). Ahogy egy kiváló fizikus átlátja a biológiát, de nem tud benne alkotni, ahogy egy kiváló nyelvész tisztában van a történelemmel, de nem alkot benne új eredményeket, (és ezt még folytathatnánk) úgy általában egy filozófus tisztában van a matematikával, fizikával, sőt nyelvekkel, irodalommal, de nem alkot e tudományokban. Nem ez a feladata. Azonban annyi igaz, hogy jó néhány itteni válaszolónál nagyságrendekkel jobban ért egy kiváló filozófus a matematikához.

Továbbá az is két dolog, hogy valaki képes olvasni (és megért) filozófiai eszmefuttatásokat, vagy konkrét filozófiai téziseket alkot. Utóbbihoz kicsit mélyebb ismeretek szükségesek a témában. Kicsit nagyobb mértékben, mint amennyi különbség a tanár és diákja között van tudásban.

2017. szept. 10. 15:06
 18/24 A kérdező kommentje:
kedves utolsó : én is hasonlót írtam,csak te szebben megfogalmaztad.nagyon köszönöm :)
2017. szept. 10. 17:50
 19/24 anonim ***** válasza:
Vagy kicsit pongyolán úgy is fogalmazhatunk, hogy a filozófia adja meg többek között a tudományok célját, szerepét az életünkben. Megmutatja, hogy egy kutatási terület vagy eredmény miért hasznos vagy miért nem, milyen módon gyarapítja az ismereteinket a világról, magunkról, ill. közös célt próbál adni az ismeretszerzésnek és a világképünk kialakításának.
2017. szept. 10. 20:26
 20/24 A kérdező kommentje:
ez is egy jó szemszög
2017. szept. 10. 20:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!