A filozófusok matekban is jók?
Vagy,akiket érdekel a filozófia, azok a matekhoz is értenek?
Van összefüggés?
24/L
Találkoztam sok filozófussal.
Független. Nincs összefüggés, viszont egyértelműen alacsonyabb százalékban vannak otthon a matekban.
De találkoztam matektudós filozófussal is. (Avagy közeli ismerősöm volt)
#12, Ezért volt jó az egyik linkelt válasz:
"Short answer: No, you don't have to be good at it, but you need to learn it."
sőt,tovább megyek:szerintem egy filozófusnak általánosságban szinte minden témában otthon kell lennie,hisz annyira tág az ő szakmájuk és ehhez szükséges az átlagosnál szélesebb látókör.
Tehát úgy gondolom,hogy kell a történelem,irodalom,matek,nyelvek,művészetek, stb...
Van itt némi félreértés. A filozófia a tudományok királynője. Az azt jelenti, a művelőjének (ha azt akarja, odafigyeljenek rá) ezért minden tudomány sajátosságával, legfőbb lényegével tisztában kell lennie.
Nem véletlen, hogy sok matematikus egyben filozófus is (fordítva kevéssé igaz, de nem példa nélküli). A matematika absztrakt tudomány, ennyiben a filozófus érti, amit ott csinálnak.
De szögezzük le: ezek mind önálló tudományok (a társadalomtudományokat is beleértve). Ahogy egy kiváló fizikus átlátja a biológiát, de nem tud benne alkotni, ahogy egy kiváló nyelvész tisztában van a történelemmel, de nem alkot benne új eredményeket, (és ezt még folytathatnánk) úgy általában egy filozófus tisztában van a matematikával, fizikával, sőt nyelvekkel, irodalommal, de nem alkot e tudományokban. Nem ez a feladata. Azonban annyi igaz, hogy jó néhány itteni válaszolónál nagyságrendekkel jobban ért egy kiváló filozófus a matematikához.
Továbbá az is két dolog, hogy valaki képes olvasni (és megért) filozófiai eszmefuttatásokat, vagy konkrét filozófiai téziseket alkot. Utóbbihoz kicsit mélyebb ismeretek szükségesek a témában. Kicsit nagyobb mértékben, mint amennyi különbség a tanár és diákja között van tudásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!