Szolfézs: kérdés a hangsorokról?
Heló!
Hogyan lehet felismerni egy dalban, hogy mi a hangsora?
Mitől függ, hogy lá sor vagy do sor?
És hogyan lehet kigobózni, hogy tá-val vagy fi-vel (vagy má-val - de az már nem érdekes)?
Köszi! Naaagyon fontos lenne!!
Sajna csak hallás után. Meg kell próbálni leszolmizálni.
A dó sorok két nagy szekunddal indulnak, dó-ról:
dó - ré - mi
dó - ré = nagy szekund
ré - mi = nagy szekund
A lá sorok egy nagy és egy kis szekunddal indulnak, lá-ról:
lá - ti - dó
lá - ti = nagy szekund
ti - dó = kis szekund
A harmonikus mollt így tudod szolmizálni:
lá - ti - dó - ré - mi - fá - szi - lá
A melodikus mollt így:
lá - ti - dó - ré - mi - fi - szi - lá
Dalnál úgy tudod felismerni, hogy megnézed, milyen hangok vannak benne, azt sorba állítod (skálába), és megállapítod.
De ha megnézed a záróhangot, az is sokat segít. Ha lá-ra végződik (szolmizálva), akkor valószínűleg moll jellegű hagsora lesz, ha dó-ra, akkor dúr jellegű lesz.
Ahhoz, hogy megállapíthasd, hogy milyen mollról vagy dúrról van szó, ahhoz az előjegyzést is meg kell nézni. Pl. lá-ra végződik, de nincs előjegyzés, akkor a-moll. Dó-ra végződik, és nincs előjegyzés, akkor C-dúr. Ha dó-ra végződik, és 1 kereszt az előjegyzés, akkor G-dúr lesz, stb.
Azt, hogy van-e benne tá vagy fi, azt úgy tudod megnézni, hogy kikeresed a módosított hangokat (az előjegyzés ilyenkor nem számít). A kereszt felfelé módosít fél hangot, vagyis a fából fi lesz, a bé lefelé módosít fél hangot, a ti-ből lesz tá.
Ez persze ennél bonyolultabb, de a kérdésből ítélve még kezdő lehetsz, így ennyit bőven elég (lenne) tudnod. Segítettem?
Ha van még kérdésed, szólj!
köszi! kár, hogy mostmár mindegy, mert mostmár levizsgáztam xD
amúgy nem vagyok kezdő, csak más szempontból tanultam eddig a szolfézst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!