Kérdés a tortinói lepel eredetét illetően?
Szóval azt mondják, hogy a lepel hamis, mert szénizotópos vizsgálat a keletkezését jóval Krisztus után datálta. De találtam a történetében egy ilyen részt:
" 1503. április 14-én Nagypénteken három püspök jelenlétében forró olajba mártották, hogy meglássák eltűnik-e a képmás. " Vagyis a szénizotópos vizsgálat innentől csődöt mond, hiszen valószínűleg szénkicserélődés történhetett. Vagy nem?
Hol történt szénkicserélődés? Ha a kezed forró olajba mártod, akkor megéget, de az a te kezed marad a te szénatomjaiddal. :)
Az lehetséges, hogy az olaj maradéka a lepel szálai között maradt, éppen ezért a szövet anyagát vizsgálták (kihúzott, megtisztíott szálak), és a lepel széléből vettek mintát (feltehetően ott fogták annó a püspökök is, és az nem lett olajos).
Illetve ha jól emlészem, XIII. századra datálták a leplet. Ez az olajos mártogatás XVI. század eleje. Nem tűnik soknak, de szerintem nincs a hibahatáron belül a szénizotópos vizsgálatnál (a jelen felé közeledve egyre pontosabb). Vagyis nem hiszem, hogy valójában az olajat határozták meg.
De nem ismerem a pontos eljárás teljes jegyzőkönyvét, lehetett belőle gond. Azért csak figyeltek rá...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!