Csak fotografikus memória létezik? Hallás utáni nincs?
Üdv!
A memória jellemzően az érzékszervek információit tárolja. A kérdés az, hogy az érzékszervi jeleket az agy általi feldolgozás (pl.: értelmezés) után, vagy értelmezés nélkül.
Gondolom mindkettő, de nem mellékes az arány.
A "fotografikus"-ról gondolhatnánk, hogy a szemhez kötődik... Szerintem viszont a lényeg, amire utal, azaz objektivitás, azaz, az értelmezés nélküli elraktározás.
Ilyen módon gyakorlatilag ráhúzható bármilyen tapasztalásunkra. Hogy létezik-e azt nem tudom. Nekem nincs. Úgy hallottam hipnózisban sokkal több előhívható az elménkből, mint normál betában(éber).
A "fotografikus"-t másképp értelmezve, nem tudom, miként húzhatnánk a hallásra. A foto- másik lényege ugyanis a pillanat kimerevítése. Ez kép/mozgókép (állóképek sorozata jelen technikánk szerint) működik, de a hang lényege az időbeliség (periodikus légnyomás változás az amit a fülünk észlel). Ha ebből elveszed az időt, azaz kimerevíted, nem beszélhetünk periodikusságról, azaz csönd lesz, ahogy a videót "still" re állítva látod az állóképet, de hangot nem hallasz.
Trollok kíméljenek! Szerintem van mindkettő. Jól emlékszem egy álmomra: egy sudár, magas, nőies csípőjű,korona szerű fonott "hajpártás" nő áll egy fekete koporsón, egyrészt olyan, amilyen anyósom akkor volt, másrészt akkor a Világanyát jelképezte számomra, a koporsó meg azt, hogy meg kell halnom, mielőtt meggyógyulok. Ez utóbbi ugyan alig érvényes, most sokkal jobban vagyok, mint akkor, és nagyjából ép testben nem épp, hogy élek.
Egy nagy csokor népdalt (és igazán népdalszerű nótát) tudok, de akad, amelyiknek csak a dallamára emlékszem, a szövegére nem.
Úgy tűnik itt egy páran nincsenek tisztában a fogalom jelentésével, ezért segítek:
Röviden: a fotografikus memória az az elképzelés, hogy valaki szinte tökéletesen vissza tud idézni minden részletet. És NEM az, hogy vannak vizuális emlékeid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!