Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan működik a hűtőgép?

Hogyan működik a hűtőgép?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogy készítek házilag légkondit. Persze megcsinálhatnám azt, hogy egy ládát teleszórok jéggel, majd onnan fújatom a levegőt egy ventilátorral. (Erről sok videó van youtubeon "Home made air conditoner" címmel)

Én ezt megcsinálnám, de nincs kedvem folyton pótolni a jeget, majd gondolom a keletkezrtt vizet eltüntetni.

Így inkább azt a teret, ahova a jég kerülne, azt hűteném. De fogalmam sincs, hogyan hűtsem házilag, mert egyszerűen nem tudok rájönni, hogy hogyan működik a hűtő.

Azon is gondolkodtam, hogy veszek egy mini hűtőt, ha házilag nem tudok csinálni, makd az ajtajára kreálok egy kör alaku nyílást és teszem oda a ventit. (Oldalról is csinálnék lyukat, hogy azért kerüljön be levegő)

De a legjobb az lenne, ha én kreálnék egy hűtőberendezést.

De a legjobb az lenne, ha az egész szobámból egy hűtőkamrát csinálnék.

Nem, légkondira nincs lóvé.

Igen, komolyan gondolom. (Persze az egész szobából csináljunk hűtőt, az túlzás)

2017. aug. 5. 18:39
1 2
 11/12 Wadmalac ***** válasza:

A "megcsinálom házilag" nem nagyon jó és kivitelezhető ötlet.

Addig oké, hogy esetleg össze tudsz rakni egy megfelelő kompresszort és nyomástűrő rendszert, a nyomáscsökkentővel együtt.

De kell neked egy olyan gáz, ami megfelelő hőenergiát tud a halmazállapot-váltásaival elhordani.

Erre volt régen (betiltása előtt) a freongáz, meg most az azt helyettesítő újabb gázok. Sajnos mind drágák és károsak.

Elvileg egy ilyen-olyan hatásfokkal alkalmas lehetne a PB-gáz is, csak az meg ugye nem kicsit tűzveszélyes, én azzal nem berhelnék otthon.

De van még egy akadály. Mire összeraksz egy működöképes rendszert (ami egyébként a gatyádat le fogja enni villanyszámlában, mert a hatásfoka egy gyári inverteres klímának töredéke lesz), annyiba fog kerülni, hogy abból röhögve veszel és beszereltetsz egy 750-900 wattos Whirlpool inverteres fűtő-hűtő split-klímát. Ami még áramot is kevesebbet fogyaszt.

2017. aug. 7. 11:38
 12/12 anonim ***** válasza:

Öcsém, egyedi darabként ne kezdj el gyártani valamit, amit az ipar milliószámra gyárt, mert nagyon nem éri meg.

Ha Michelangelo faragja egyedileg a széklábakat egy milla darabja. De kínából 5 forintért is elhozathatod. Tömeggyártás!!!

2017. aug. 7. 15:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!