Hogyan működik a hűtőgép?
Arra gondoltam, hogy készítek házilag légkondit. Persze megcsinálhatnám azt, hogy egy ládát teleszórok jéggel, majd onnan fújatom a levegőt egy ventilátorral. (Erről sok videó van youtubeon "Home made air conditoner" címmel)
Én ezt megcsinálnám, de nincs kedvem folyton pótolni a jeget, majd gondolom a keletkezrtt vizet eltüntetni.
Így inkább azt a teret, ahova a jég kerülne, azt hűteném. De fogalmam sincs, hogyan hűtsem házilag, mert egyszerűen nem tudok rájönni, hogy hogyan működik a hűtő.
Azon is gondolkodtam, hogy veszek egy mini hűtőt, ha házilag nem tudok csinálni, makd az ajtajára kreálok egy kör alaku nyílást és teszem oda a ventit. (Oldalról is csinálnék lyukat, hogy azért kerüljön be levegő)
De a legjobb az lenne, ha én kreálnék egy hűtőberendezést.
De a legjobb az lenne, ha az egész szobámból egy hűtőkamrát csinálnék.
Nem, légkondira nincs lóvé.
Igen, komolyan gondolom. (Persze az egész szobából csináljunk hűtőt, az túlzás)
A hűtő azt használja ki, hogy a tágulás hőmérséklet csökkenéssel jár, az összenyomás meg melegedéssel. Ergo a hűtőgép amennyit hűt a belső részen, ugyanannyit melegít a hűtő hátoldalán. Sőt még többet is, hiszen van veszteség is. Ha egy szobát telepakolsz hűtőgépekkel, kinyitod az ajtajait, akkor idővel nem hidegebb, hanem melegebb lesz.
A légkondi is hasonló elven működik, csak a hőt egy kültéri egységben adja le, ezzel tudja a szoba levegőjét hűteni. (Kvázi a szoba lesz a hűtőgép belseje.)
Amit te akarsz csinálni, az nem hűteni, hanem fűteni fogja a helyiséget.
Amúgy ezért van minden légkondinak kültéri egysége. Nincs olyan klímaberendezés, ami hatékonyan működne kültéri egység nélkül. (Vannak berendezések, amik párologtatással hűtenek, de ezek hatásfoka nagyon kicsi, egy szobát max. 1°C-al tudja lehűteni, de cserébe párásít, tehát nem érzed hidegebbnek a szobát.)
Amúgy már az eredeti koncepció is hibás, ha a hűtő egy légtérben van azzal a ládával, amibe a jeget hordod, mert a jég előállítása legalább annyi hőenergia leadással jár a hűtő részéről. Ergo hosszútávon ez is melegíteni fogja a lakást.
Úgy képzeld el a hűtőgépet, mint egy szivattyút, hőt szivattyúz egyik térből egy másikba. A hűtőgépnél a belső teréből kívülre, konkrétan a hátuljára. Elvileg elég lenne a hátsó rácsozatot kitenni az ablakon kívülre, de én nem berhelném szét, mert igen könnyű tönkretenni.
Valami ilyesmi kellene neked, split klíma, de hordozható:
Talán megfigyelted, hogy ha mondjuk felpumpálsz egy biciklit, akkor a pumpa felmelegszik. Mikor becsavarod a szódásszifonba a patront, akkor az meg lehűl. A fizikai képlet, ami ezt leírja, az a gáztörvény:
(p₁V₁)/T₁ = (p₂V₂)/T₂
A dolog úgy működik, hogy amint kiér a hűtőből a hűtőfolyadék, összenyomják. Ezáltal magasabb lesz a hőmérséklete. Mondjuk lesz 70°C-os. Mivel ez melegebb, mint a szoba, ebből némi hőt lead a szoba levegőjének, lesz mondjuk 40°C-os, mire visszaérnek a hűtőgép belsejében. Mikor visszaér a hűtő belsejébe, akkor meg megszüntetik a magas nyomást, így a hűtőfolyadék mondjuk 0°C-os lesz. Ha a hűtőben 10°C van, akkor ez is melegebb, mint a hűtőfolyadék, ergo a belső levegő leadja a hőt a hűtőfolyadéknak. Az megint kimegy a hűtőből, összenyomják, megint lesz 70°C.
Az elv ez. A megvalósítás persze jóval komplexebb, ráadásul a fenti példában a hőmérsékletek légből kapottak, de talán így kicsit érthetőbb.
** "Gondolj pl a folyékony nitrogénre"
Mármint a nagy palackokra, ahol nyomás alatt van a gáz. De a szódásszifonra is gondolhatsz, amit fentebb írtak, ott is gáz van összenyomva, nincs ebben semmi varázslat. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!