Angol cikk a marihuána és hormonok kapcsolata, csak az a baj, hogy nem értem. Valaki?
Most akkor a marihuána csökkenti a prolaktin szintet, káros vagy jótékony hatással van a hormonrendszerre?
"Frequent users also had lower baseline plasma prolactin levels relative to healthy controls."
Igen, csökkenti.
A káros, vagy jótékony hatásról nem ír a cikk. Nem vagyok élettanász, de csodálkoznék, ha a normálistól eltérő hormonszintek jók lennének.
A cikk kivesézi a THC tartalom hatását. Azzal egyet kell értenem, hogy a természeteshez képesti bármilyen hormonikus eltolódás nagy eséllyel káros.
A CBD-ről viszont nem ír. Pedig ez a nem pszichoaktív összetevő a lényege az orvosi marihuánának. Ennek a hatásai meg egyértelműen jótékonyak, sőt, megfelelően magas CBD tartalom esetén a THC pszichoaktív hatását is megakadályozza, elzárva előle a receptorokat.
Igazán én arra lettem volna kíváncsi, hogy a CBD-nek van-e hormonikus hatása.
Általánosságban a drogok mellékhatása éppen emelkedő prolaktin szint.
Én nem kísérleteznék, lévén hogy egyrészt magas prolaktin szint esetén első sorban az okot kell megkeresni és megszüntetni, másrészt létezik rá biztonságos kezelés.
A túlságosan lecsökkentett prolaktin szint férfiaknál általában tünetmentes, ritkán libidót csökkentő, de nők esetében meddőséget okozhat. A túl magas szint együtt járhat kellemetlenséggel (állandó tejfolyás pl.), de önmagában nem veszélyes az egészségre. Én ezt nem próbálnám "háziszerrel" orvosolni.
Ez egy gyakori tévhit, hogy gyógyít, amit főleg a szer élvezői terjesztenek.
"Limited evidence suggests cannabis can reduce nausea and vomiting during chemotherapy, improve appetite in people with HIV/AIDS, and reduce chronic pain and muscle spasms."
Magyarul: rákos betegek TÜNETI kezelésére használják. A szer hatása alatt kevesebb fájdalmat éreznek, és a kemoterápia során csökken a hányinger.
A marihuána két fő hatóanyaga a THC és a CBD.
Ebből a THC a pszichoaktív, ami miatt drogbesorolást kapott a komplett zöldség.
A CBD nem pszichoaktív és tényleg rengeteg jótékony hatása van, gyógyszernek nevezni túlzás, de rengeteg betegség krónikus tüneteire enyhítő hatású.
Nem mellesleg a THC-től mentes CBD kivonat Magyarországon is legális, olaj és egyéb hordozók formájában.
Ahol azt írják, hogy ORVOSI marihuánát legalizáltak, ott olyan nemesített változatról van szó, aminek a THC tartalma alacsony és CBD tartalma magas. Érdekes módon ezt maga a növény is szabályozza, nincs olyan, hogy mindkettő magas, vagy-vagy. Ez a magas CBD tartalmú nem drog, a minimális THC tartalom tudatmódosító hatását megakadályozza a CBD tartalma.
Sajnos európai besorolás szerint önmagában a cannabis növény számít drognak, THC tartalomtól függetlenül.
Ahol az orvosi cannabist engedélyezték, ott a törvénykezés szétválasztotta a THC és a CBD tartalmú fajtákat és szigorúan szabályozzák az utóbbi legális beszerzési útjait, miközben a magas THC tartalmú változatok továbbra is tiltott drogok maradtak.
Persze ez az elv és bizony országfüggő, hogy mennyire tudták kulturáltan leszabályozni a két fajta különbségeit és mennyire ellenőrzik szigorúan a szétválasztás betartását.
Megvan a lista, mely betegségekre jó a CBD tüneti kezelésre, nekem nem rémlik, hogy a fent felvetett hormonális gond köztük szerepelne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!