Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Angol cikk a marihuána és...

Angol cikk a marihuána és hormonok kapcsolata, csak az a baj, hogy nem értem. Valaki?

Figyelt kérdés

Most akkor a marihuána csökkenti a prolaktin szintet, káros vagy jótékony hatással van a hormonrendszerre?

[link]

2017. júl. 30. 11:46
 1/9 anonim ***** válasza:

"Frequent users also had lower baseline plasma prolactin levels relative to healthy controls."

Igen, csökkenti.

A káros, vagy jótékony hatásról nem ír a cikk. Nem vagyok élettanász, de csodálkoznék, ha a normálistól eltérő hormonszintek jók lennének.

2017. júl. 30. 22:18
 2/9 Wadmalac ***** válasza:

A cikk kivesézi a THC tartalom hatását. Azzal egyet kell értenem, hogy a természeteshez képesti bármilyen hormonikus eltolódás nagy eséllyel káros.

A CBD-ről viszont nem ír. Pedig ez a nem pszichoaktív összetevő a lényege az orvosi marihuánának. Ennek a hatásai meg egyértelműen jótékonyak, sőt, megfelelően magas CBD tartalom esetén a THC pszichoaktív hatását is megakadályozza, elzárva előle a receptorokat.

Igazán én arra lettem volna kíváncsi, hogy a CBD-nek van-e hormonikus hatása.

2017. júl. 31. 08:53
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Nem tudom mi az a CBD, sőt mariuhánát sem szívtam, viszont magas a prolaktin szintem. Laikus kérdés, ha mariuhánát szívnék (amit nem fogok), akkor lejjebb menne a prolaktin szintem?
2017. júl. 31. 10:13
 4/9 A kérdező kommentje:
... vagy ezt úgy is lehet értelmezni, hogy károsan hat a hormonszintekre?
2017. júl. 31. 11:09
 5/9 Wadmalac ***** válasza:

Általánosságban a drogok mellékhatása éppen emelkedő prolaktin szint.

Én nem kísérleteznék, lévén hogy egyrészt magas prolaktin szint esetén első sorban az okot kell megkeresni és megszüntetni, másrészt létezik rá biztonságos kezelés.

A túlságosan lecsökkentett prolaktin szint férfiaknál általában tünetmentes, ritkán libidót csökkentő, de nők esetében meddőséget okozhat. A túl magas szint együtt járhat kellemetlenséggel (állandó tejfolyás pl.), de önmagában nem veszélyes az egészségre. Én ezt nem próbálnám "háziszerrel" orvosolni.

2017. júl. 31. 11:39
 6/9 A kérdező kommentje:
Nem is fogom, csak valaki mondta ezt a baromságot, hogy a marihuána gyógyít, így utánanéztem, de csak egy buta gondolat volt. nő vagyok, pajzsmirigy problémám is van, de lehet, hogy agyalapi mirigy daganat, ez még folyamatban van.
2017. júl. 31. 12:12
 7/9 anonim ***** válasza:
70%

Ez egy gyakori tévhit, hogy gyógyít, amit főleg a szer élvezői terjesztenek.

"Limited evidence suggests cannabis can reduce nausea and vomiting during chemotherapy, improve appetite in people with HIV/AIDS, and reduce chronic pain and muscle spasms."

[link]

Magyarul: rákos betegek TÜNETI kezelésére használják. A szer hatása alatt kevesebb fájdalmat éreznek, és a kemoterápia során csökken a hányinger.

2017. júl. 31. 12:19
 8/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

A marihuána két fő hatóanyaga a THC és a CBD.

Ebből a THC a pszichoaktív, ami miatt drogbesorolást kapott a komplett zöldség.

A CBD nem pszichoaktív és tényleg rengeteg jótékony hatása van, gyógyszernek nevezni túlzás, de rengeteg betegség krónikus tüneteire enyhítő hatású.

Nem mellesleg a THC-től mentes CBD kivonat Magyarországon is legális, olaj és egyéb hordozók formájában.

Ahol azt írják, hogy ORVOSI marihuánát legalizáltak, ott olyan nemesített változatról van szó, aminek a THC tartalma alacsony és CBD tartalma magas. Érdekes módon ezt maga a növény is szabályozza, nincs olyan, hogy mindkettő magas, vagy-vagy. Ez a magas CBD tartalmú nem drog, a minimális THC tartalom tudatmódosító hatását megakadályozza a CBD tartalma.

Sajnos európai besorolás szerint önmagában a cannabis növény számít drognak, THC tartalomtól függetlenül.

Ahol az orvosi cannabist engedélyezték, ott a törvénykezés szétválasztotta a THC és a CBD tartalmú fajtákat és szigorúan szabályozzák az utóbbi legális beszerzési útjait, miközben a magas THC tartalmú változatok továbbra is tiltott drogok maradtak.

Persze ez az elv és bizony országfüggő, hogy mennyire tudták kulturáltan leszabályozni a két fajta különbségeit és mennyire ellenőrzik szigorúan a szétválasztás betartását.

Megvan a lista, mely betegségekre jó a CBD tüneti kezelésre, nekem nem rémlik, hogy a fent felvetett hormonális gond köztük szerepelne.

2017. júl. 31. 12:30
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2017. júl. 31. 17:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!