Érdemes-e titániumból kést csinálni?





Ha jó kést akarsz csinálni, akkor egy kiváló minőségű rugóacélból indulj ki.
Vagy mint a Japán kardoknál, többféle acél összefogása össze kalapálása, hajtogatása. A rétegek számát növeli a hajtogatás és újra összekalapálás, és növeli az anyag tisztaságát. 1 millió rétegűre hajtogatott az már elég jó.
(2^20 -on azaz 20x kell ehhez meghajtani!)
Felpolírozva nagyon szépen néznek is ki ezek.
Damaszkolt-ra keress rá. Megrendelésre is csinálnak Magyarországon is elég sok helyen.
https://www.youtube.com/watch?v=eWD_zKcTmkA
De ha magad készíted akkor meg kell edzened is.
Meg a markolatát is megcsinálnod, fából agancsból stb...
És csak ezután élezed fel, vigyázva nehogy kilágyuljon!
A Rambó is ezért húzogatta lassan és sokáig a fenőkövet a késén.
És ha még modern dolgot is akarsz bele, akkor én átlátszó teflonba mártanám. Megvédi az oxidációtól és jobban bele csúszik amibe kell!
Extrém javaslat: Ha az élét bekened egy kevés fullerénnel akkor azt erős lézer leheletvékony gyémánt bevonattá alakíthatja. XD (Persze a teflon ezután kerüljön rá.)





"Azért, ha szeretném, megedzhetem én magam is a CrMo-t, vagy akkor elrontanám?"
Legalábbis házilag biztosan nehezebb, mint ipari körülmények közt.
Van benne kihívás, megoldhatatlannak nem mondanám. Inkább azt, hogy elsőre tuti xar lesz. :D
"az sem gond ha köszörűvel, és kézi reszelővel "vágom" ki? "
Nem gond, csupán tényleg kihívás.
A CrMo azért szerszámzabálóbb a kályhavasnál.
Én kivágatnám lézerrel, mert éppen elég meló marad vele azután is, élkiképzés, nyélhez formálás stb.
A köszörüléssel meg, ha a teljes profilt úgy akarod kialakítani, hogy durva kövön szabadkézi formázod, tutira úgy összekócolod az anyag hőkezelési állapotát, hogy komplett hőkezelés fog kelleni.





Ha marenzites savállóacél beszerzése, edzése nem oldható meg, EagleHUN említette a rugóacélt.
Az 51CrV4 acél jobb kereskedésekben beszerezhető.
Edzése 840 - 860 °C-ról ( világos narancs izzás) álló, meleg olajban.
Megeresztés, 280 °C, 30 perc. ~ mély bordó, vagy szilvakék színfutásig.





Jól mondja 14-15 ös is.
"Legalábbis házilag biztosan nehezebb, mint ipari körülmények közt. "
Erről egy hagyományőrző ismerősöm jut eszembe.
Készített Kossuth kardot és elöltöltős (1848-as) puskacsövet is így.
Mindkettőt esztergályossal esztergáltatta ki. A kardot rugóacélból.
Egy nagy átmérőjű csövet kibélelt vízüveggel, tekert bele egy spirális vasdrótot.
És ebbe a csőbe helyezte az edzeni valót.
A fűtőszálnak betekert vasdrót két vége fent lógott ki és simán rákötötte a 230V hálózatra! A cső tetejét vízüveges fedéllel lezárta hogy ne szökjön a hő.
Napokig izzott benne a fűtőszál a kellő időtartamú megfelelő hőmérséklethez.
Hogy utána forró olajba vagy vízbe eresztette-e meg nem tudom.
Mindezt albérletben egy 4 emeletes 1. emeletén. :D
Gézengúzz
Azt azért nem hiszem hogy 860C fokos olajban izzítanak vasat!
Az a 280C 30 perc az olajban való megeresztést jelenti!
A vízben meg utómatikusan 100C -osat.





Persze, ha az ember élelmes és szán rá időt és pénzt, össze lehet hozni egész jó felszereltséget ilyen munkákhoz. Kell hozzá némi McGyver gén. :D
"Napokig izzott benne a fűtőszál a kellő időtartamú megfelelő hőmérséklethez."
Hmm, ilyen hosszú hőntartás nagyon eldurvítja a szövetszerkezetet. A finomszemcsés jobb szilárdságú, szerintem ez nem volt szerencsés megoldás.
Amúgy Gézengúzz azt írta, "Edzése 840 - 860 °C-ról ( világos narancs izzás) álló, meleg olajban."
Szóval az adott hőmérsékletRŐL olajban edzés.
Szerintem, legalábbis nekem ebből egyértelmű, hogy az edzési hőmérséklet UTÁN kerül az olajba.





Belátom, túl tömören írtam le a technológiát. Így félreérthető.
Természetesen előbb kell narancsszínűre izzítani, azután olajba meríteni.
Megeresztést levegőn, nitrátos sófürdőben, vagy légkavarásos védőgáz nélküli kemencében végeztem valamikor.
Lehet megereszteni olajban főzéssel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!