Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Érdemes-e titániumból kést...

Érdemes-e titániumból kést csinálni?

Figyelt kérdés
Nagypapám lakatos, és megvan minden szerszáma, szeretnék egy olyan kést csinálni, ami öröklődni fog a családomban, én 6Al4V Titániumra gondoltam, de tudtok valami más anyagot ajánlani, és a fogantyúhoz milyen fát ajánlotok? (A pénz valamilyen szinten akadály, ezért megfizethető anyagokra gondolok.

2017. jún. 29. 23:43
1 2
 11/19 EagleHUN ***** válasza:

Ha jó kést akarsz csinálni, akkor egy kiváló minőségű rugóacélból indulj ki.

Vagy mint a Japán kardoknál, többféle acél összefogása össze kalapálása, hajtogatása. A rétegek számát növeli a hajtogatás és újra összekalapálás, és növeli az anyag tisztaságát. 1 millió rétegűre hajtogatott az már elég jó.

(2^20 -on azaz 20x kell ehhez meghajtani!)

Felpolírozva nagyon szépen néznek is ki ezek.

Damaszkolt-ra keress rá. Megrendelésre is csinálnak Magyarországon is elég sok helyen.

https://www.youtube.com/watch?v=eWD_zKcTmkA

De ha magad készíted akkor meg kell edzened is.

Meg a markolatát is megcsinálnod, fából agancsból stb...

És csak ezután élezed fel, vigyázva nehogy kilágyuljon!

A Rambó is ezért húzogatta lassan és sokáig a fenőkövet a késén.

És ha még modern dolgot is akarsz bele, akkor én átlátszó teflonba mártanám. Megvédi az oxidációtól és jobban bele csúszik amibe kell!

Extrém javaslat: Ha az élét bekened egy kevés fullerénnel akkor azt erős lézer leheletvékony gyémánt bevonattá alakíthatja. XD (Persze a teflon ezután kerüljön rá.)

2017. jún. 30. 13:15
 12/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2017. jún. 30. 23:45
 13/19 A kérdező kommentje:
Kedves Wadmalac! Azért, ha szeretném, megedzhetem én magam is a CrMo-t, vagy akkor elrontanám? Meg még egy kérdés, az oké, hogy jól bírja a lézert, (és lehet hogy én jobban is járnék vele, meg van lehetőségem is a lézeres kivágásra) de ugye az sem gond ha köszörűvel, és kézi reszelővel "vágom" ki? (Csak azért kérdezem, mert szeretem a kihívásokat, és félmunka nem munka, hamár, akkor már csinálmom [majdnem] az egészet én magam)
2017. júl. 1. 00:36
 14/19 Wadmalac ***** válasza:

"Azért, ha szeretném, megedzhetem én magam is a CrMo-t, vagy akkor elrontanám?"

Legalábbis házilag biztosan nehezebb, mint ipari körülmények közt.

Van benne kihívás, megoldhatatlannak nem mondanám. Inkább azt, hogy elsőre tuti xar lesz. :D

"az sem gond ha köszörűvel, és kézi reszelővel "vágom" ki? "

Nem gond, csupán tényleg kihívás.

A CrMo azért szerszámzabálóbb a kályhavasnál.

Én kivágatnám lézerrel, mert éppen elég meló marad vele azután is, élkiképzés, nyélhez formálás stb.

A köszörüléssel meg, ha a teljes profilt úgy akarod kialakítani, hogy durva kövön szabadkézi formázod, tutira úgy összekócolod az anyag hőkezelési állapotát, hogy komplett hőkezelés fog kelleni.

2017. júl. 3. 08:20
 15/19 anonim ***** válasza:

Ha marenzites savállóacél beszerzése, edzése nem oldható meg, EagleHUN említette a rugóacélt.

Az 51CrV4 acél jobb kereskedésekben beszerezhető.

Edzése 840 - 860 °C-ról ( világos narancs izzás) álló, meleg olajban.

Megeresztés, 280 °C, 30 perc. ~ mély bordó, vagy szilvakék színfutásig.

2017. júl. 4. 23:52
 16/19 EagleHUN ***** válasza:

Jól mondja 14-15 ös is.

"Legalábbis házilag biztosan nehezebb, mint ipari körülmények közt. "

Erről egy hagyományőrző ismerősöm jut eszembe.

Készített Kossuth kardot és elöltöltős (1848-as) puskacsövet is így.

Mindkettőt esztergályossal esztergáltatta ki. A kardot rugóacélból.

Egy nagy átmérőjű csövet kibélelt vízüveggel, tekert bele egy spirális vasdrótot.

És ebbe a csőbe helyezte az edzeni valót.

A fűtőszálnak betekert vasdrót két vége fent lógott ki és simán rákötötte a 230V hálózatra! A cső tetejét vízüveges fedéllel lezárta hogy ne szökjön a hő.

Napokig izzott benne a fűtőszál a kellő időtartamú megfelelő hőmérséklethez.

Hogy utána forró olajba vagy vízbe eresztette-e meg nem tudom.

Mindezt albérletben egy 4 emeletes 1. emeletén. :D

Gézengúzz

Azt azért nem hiszem hogy 860C fokos olajban izzítanak vasat!

Az a 280C 30 perc az olajban való megeresztést jelenti!

A vízben meg utómatikusan 100C -osat.

2017. júl. 5. 07:14
 17/19 Wadmalac ***** válasza:

Persze, ha az ember élelmes és szán rá időt és pénzt, össze lehet hozni egész jó felszereltséget ilyen munkákhoz. Kell hozzá némi McGyver gén. :D

"Napokig izzott benne a fűtőszál a kellő időtartamú megfelelő hőmérséklethez."

Hmm, ilyen hosszú hőntartás nagyon eldurvítja a szövetszerkezetet. A finomszemcsés jobb szilárdságú, szerintem ez nem volt szerencsés megoldás.

Amúgy Gézengúzz azt írta, "Edzése 840 - 860 °C-ról ( világos narancs izzás) álló, meleg olajban."

Szóval az adott hőmérsékletRŐL olajban edzés.

Szerintem, legalábbis nekem ebből egyértelmű, hogy az edzési hőmérséklet UTÁN kerül az olajba.

2017. júl. 5. 07:29
 18/19 anonim ***** válasza:

Belátom, túl tömören írtam le a technológiát. Így félreérthető.

Természetesen előbb kell narancsszínűre izzítani, azután olajba meríteni.

Megeresztést levegőn, nitrátos sófürdőben, vagy légkavarásos védőgáz nélküli kemencében végeztem valamikor.

Lehet megereszteni olajban főzéssel is.

2017. júl. 5. 08:47
 19/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
2017. júl. 9. 12:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!