Érdemes-e titániumból kést csinálni?
Nem mondom hogy perfekt vagyok a témában, de szerintem a titán nem jó választás.
Maga a kés biztosan tartós lesz, de az éle szerintem kevésbé.
Én inkább valami martenzites korrózióálló acélt javaslok.
Ilyen az MSZ KO13, Böhler N690 Extra.
Igaz,hogy az edzésük nehezen oldható meg házilag.
Én csak egy dolgot jegyeznék meg: a késnek markolata van. Fogantyúja az éjjeliszekrénynek meg a fióknak van.
Csak azért írtam, mert majd amikor átadod a fiadnak, a majdani családi ereklyét, ne egy ilyen aprósággal szúrd már el a dolgot :)
Hagyományos acélból készült késeket én 50 - 55 HRC keménységre eresztettem meg.
Ha a leendő gazdája szentül megígéri, hogy nem fog vele semmit feszegetni, mehet 58 HRC-ig.
Különleges minőségű ESA, vagy szinterelt acélból készült pengék esetén engedhető meg a 60 - 62 HRC keménység.
*
NAGYON FONTOS! Ne fend élesre a kést edzés előtt, mert hullámos lesz a pengéje! Kinagyolás után még maradjon 0,2 - 0,5 mm élszalag.
Egyszerűen: Legyen edzés előtt olyan tompa, hogy még a nyakadhoz merd tenni.
A titánötvözetek szilárdsága és keménysége valahol az acél és az alu között jár, ötvözéstől, hőkezeléstől függően, de MINDIG az acélok alatt.
A titán nem azért jó, mert erősebb az acélnál, hanem mert ugyanannyi tömegű titán erősebb, mint az acél (a titánötvözetek kisebb sűrűségűek, így több anyag is könnyebb a vasnál, így tud egy 3 kilós bringaváz titánból szilárdabb lenni, mint pl. 4 kiló acélból).
Egy késnek a méretei eléggé behatároltak, így adott méretben kell nagy szilárdságot és keménységet produkálni.
Ebből a keménységet a titán nem tudja, a szilárdságot meg adott méterek, így vastagság, keresztmetszet esetén megint csak az acélötvözetek tudják jobban.
Kés céljára szerintem jelentősebb kovácsolási lehetőség és extra ötvözet beszerzés, valamint bonyolult hőkezelés nélkül a rugóacél vagy a CrMo ötvözet alapanyag jó, a késpenge főanyaga edzve-megeresztve, éle meg keményre edzve.
Ha a törékenység nem gond, én spec Lv4 HARDOX500-ból vágatnám ki lézerrel, aztán élköszörülés után kézi fenéssel húznám készre. Hőkezelés megspórolva.
Csak nem kell leejteni, mert törik.
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__3..
Ezen felül marha nehéz megmunkálni, speciális megmunkálási eljárások vannak rá.
Én nem csinálnék belőle kést. SR-71 hez űrhajókhoz és rakétákhoz tökéletes. A késnél nem lesz előnye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!