A Nápolyi szupervulkán mozgolódik írják a cikkek, mennyi esélyt adtok rá hogy komoly baj lesz belőle?
Mire lehet számítani, kisebb kitörés lenne mint 500 éve?
Vagy óriási mint 200 ezer éve?
Ha jól tudom ez Magyarországot is érintheti, még a kisebb kitörés hamufelhője is problémát okozna...
3-as nézd meg a térképet is! Az a félsziget ami kinyúlik a tengerre egy többszörösen összetett kaldera pereme. És már rég be is bizonyították hogy az egész egy vulkán.
Többször fel is robbant.
A Vezúv akár egy "fia" vulkánnak is tekinthető ilyen szempontból, ami sok nagy vulkán oldalán szokott lenni.
Igen #5-ös erre gondoltam ott van a cikkben a Nápoly alappi 39280 évvel ezelőtti VEI-7-es kitörés!
"A VEI–7-es események legalább 100 km³ DRE-t lövellnek ki. A VEI–7-es kategóriába sorolják például a Campi Flegrei működését a mai Nápoly környékén 39 280 éve (kb. 500 km³ anyagkibocsátással), a Théra vulkán kitörését a mai Szantorin szigeten 3600 éve (kb. 60 km³), valamint a Tambora erupcióját Indonéziában 1815-ben (kb. 160 km³).
"
Itt a szupervulkán térképen is rajta van:
Ezek után kérdezem a #6 -ost mit akar a 9km-re (egyébként veszélyesen közel) lévő Vezúvval? Egész Nápoly egy jóval nagyobb beszakadt kaldera peremén fekszik és úgy néz ki mozgolódik ami alatta van! Tehát itt nem arról lesz szó hogy a Vezúv beszórja hamuval meg lávával, mint Pompeit. Hanem kirobbanhat az egész, nyomtalanul tüntetve el egy várost mindenestül. És fél Európát dönti nyomorba.
Csak azt akartam hangsúlyozni ezzel hogy kategórikus különbség van a kettő közt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!