Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha hidegben futok, leépülhetne...

Ha hidegben futok, leépülhetnek az izmaim, és szírszövetté alakulhatnak?

Figyelt kérdés

A Discovery-n vagy a Spektrumon láttam régebben egy dokumentumfilmet, ami arról szólt, hogy egy déli-sarki kutatócsoport megfagyott az Antarktiszon. Az oka az volt, hogy a nagy hidegben mozogtak. És a mozgás hatására nem épültek, hanem leépültek az izmaik. Következésképpen, hatalmas hidegben nem szabad mozogni, vagy csak minimálisan, mert a szervezet zsírt termel izom helyett, mert így védekezik a hideg ellen. Ez attól független, hogy persze kiizzadni sem szabad, mert akkor megfagy az ember. A melegben történő mozgás meg pont az ellenkezőjét eredményezi, nőnek az izmok, és fogy a szírszövet.

Mindezt azért mondtam, mert a minap gondoltam, hogy kicsit sétálok, meg futok, csak egy kicsit, mert elszoktam tőle. Látom, hogy süt a nap, mint nyáron, minden tuti. Hát a francokat! Amikor kiléptem, még nem éreztem hideget, de egy idő után a nyílt terepen nagyon erősen fújt a szél, és nagyon hideg volt, és én hülye látván hogy süt a nap, csak egy pulóvert húztam. Gondoltam, ha futok, bemelegszem, de helyette irdatlanul kiizzadtam, és a szél továbbra is fújt. Végül sokkal távolabbra mentem,m int gondoltam, és mire hazaértem, a derekam, a combom, karom, a hasam, a vállam, minden jég hideg és nyirkos volt, de annyira, hogy a hideg kézfejemnek is hideg volt pl a derekam, amikor hozzáértem. Azonkívül, hogy ha ennyire lehűlök (és nemcsak a betegségeknek, de a reumának is esélyt adok), épülhetnek-e le az izmaim? Ez most kicsit furcsa kérdés, de komoly. Ha az Antarktiszon beöltözve az emberek izmai leépültek, és zsírszövetté alakultak, akkor itt, ha én kiizzadok a hidegben, és jól lehűtöm az izmaim, akkor mozgás hatására épülhetnek-e le? Van-e bármiféle infó arról, hogy kb hány fok alatt és mennyi idő után indul be ez a folyamat, hogy az izom zsírszövetté alakul?

2017. márc. 14. 15:25
 1/5 anonim ***** válasza:
nem
2017. márc. 14. 16:07
 2/5 A kérdező kommentje:
Akkor a déli-sarki kutatócsoport tagjaival miért történt meg?
2017. márc. 14. 16:16
 3/5 Gugu Gabor ***** válasza:

Mert qrva hidegben voltak, és valószínűleg nem tudtak elég kalóriát bevinni.

-50 fokban több kalória kell hogy a szervezeted működjön mint -10 ben. (Igen ha fel vagy öltozve akkor is)

Gondolom nem edzeni voltak a déli sarkon hanem napokat heteket töltöttek ott.

Ha nem eszel eleget akkor a szervezet az izmaidat kezd el bontani.

Annak az esélye hogy egy futó edzés alkalmával x óra alatt akár télen is ilyen történjen veled kb esélytelen.

2017. márc. 14. 18:03
 4/5 Sunshinedoll ***** válasza:
+ izomszövetből a büdös életben nem lesz zsír és fordítva.
2017. márc. 14. 19:18
 5/5 Wadmalac ***** válasza:

Nagy hidegben a szervezet rengeteg kalóriát használ el hőtermelésre. Ha nem megfelelő az utánpótlás, a szervezet éhezik és akár az izmot is feléli.

De

1. megfelelő kalóriabevitellel ilyen nem történhet,

2. az izomból nem lesz zsír, soha, sehogy,

3. a testmozgás hidegben, melegben egyaránt izomfejlesztő, ha a megfelelő táplálkozás megvan hozzá.

2017. márc. 16. 11:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!