Magasabb nyomáson az ember is kibírja a magasabb hőmérsékletet?
Mélytengeri búvárharangban szaunázni? Elég xszar kilátások.
A normál nyomáson az ember rövid ideig kibírja a 100-110 C száraz meleget. Életszerű valaki szerint a 150-200 C ? Szerintem nem igazán.
@1: egy pohár víz pl.
@kérdező: miért használunk kuktát? Magasabb nyomáson egy tál rizs kibírja pl magasabb hőmérsékletet, vagy hamarabb puhul?
Nem a hőtágulás miatt halsz meg, megnyugodhatsz.
~45 fokon kicsapódik az összes fehérje a szervezetedben és abba pusztulsz bele.
A víz forrása egy dolog. És a legkevésbé jelentős az adott kérdésben.
A szervezetben folyik egy nagy kupac kémiai folyamat.
Némelyiküket erősen befolyásolja a nyomás, másokat meg nem.
Ennek megfelelően a normál nyomáson "harmóniában" dolgozó folyamatok működései közt kisebb és nagyobb nyomáson is "borul a szinkron". Meg persze vannak olyan kémiai folyamatok, amelyek a szervezetben normál nyomáson egyáltalán nem vagy jelentéktelen mértékben történnek meg, nagyobb nyomáson meg igen.
Ez önmagában elég arra, hogy az ember feldobja a talpát.
És mindez visszafelé is igaz. Van rengeteg olyan testi kémiai folyamat, aminek hőmérséklet szerinti változását NEM kompenzálja a nyomás változása.
Például az említett fehérje-kicsapódás.
Ez van. Erre a nyomásra, hőmérsékletre alakultunk ki. Az evolúció folyamán jelentős rugalmasságra ezen a téren nem volt igény, nem is alakult ki ilyen.
Vannak olyan élőlények, melyek képesek extrém körülmények közt életben maradni.
Ezek jellemzően nálunk kevésbé komplex jószágok, főként egysejtűek, baktériumok. Mi más szükségletek irányába specializálódtunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!