Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Magasabb nyomáson az ember is...

Magasabb nyomáson az ember is kibírja a magasabb hőmérsékletet?

Figyelt kérdés
2017. febr. 17. 18:17
 1/8 Gugu Gabor ***** válasza:
Az emberen kívül mi bírja ki magasabb nyomáson a magasabb hőmérsékletet?
2017. febr. 17. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Mélytengeri búvárharangban szaunázni? Elég xszar kilátások.

A normál nyomáson az ember rövid ideig kibírja a 100-110 C száraz meleget. Életszerű valaki szerint a 150-200 C ? Szerintem nem igazán.

2017. febr. 17. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
Magasabb nyomáson pl a víz is, vagy bármi más csak magasabb hőmérsékleten kezd forrásba, mert a magasabb nyomás miatt nagyobb tömeg nehezedik rá, és az anyag belső energiájának növekedése által bekövetkezett hőtágulás is kisebb mértékű lesz ez miatt. Gondolom akkor egy sejt is azért pusztul el magasabb hőmérsékleten, mert a sejtet megalkotó molekulák a hőtágulás következtében távolabb kerülnek egymástól, és mivel nem azonos molekulákból épül fel egy sejt, ezért a hőtágulási együtthatójuk sem azonos, úgyhogy nem ugyanolyan mértékben tágulnak ki a molekulák, és mivel valamely molekulák távolsága jóval nagyobb, mint a többié, nagyobb sérülést okoz a sejtben, (Persze csak akkor, hogyha eléri azt az adott térfogatot, ami által sérül a sejt) és ezért nem tud működni tovább. De ha megnöveljük a nyomást, mindez csak magasabb hőmérsékleten következik be..
2017. febr. 17. 18:46
 4/8 Mojjo ***** válasza:
100%

@1: egy pohár víz pl.

@kérdező: miért használunk kuktát? Magasabb nyomáson egy tál rizs kibírja pl magasabb hőmérsékletet, vagy hamarabb puhul?

2017. febr. 17. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem a hőtágulás miatt halsz meg, megnyugodhatsz.

~45 fokon kicsapódik az összes fehérje a szervezetedben és abba pusztulsz bele.

2017. febr. 17. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Mielőtt felforrhatna a víz a sejtekben, és a nyomás miatt kipukkadnának, addigra már 1000-szer elpusztulna a fehérjék elbomlása, anyagcsere leállása miatt. 42 C-nél megkezdődik a fehérjék kicsapódása. Azért bírjuk rövid ideig a magasabb külső hőmérsékletet, mert a szervezet rendelkezik hőszabályozó rendszerekkel, amivel tudjuk tartani a testünk hőmérsékletét. Van azért egy speciális eset, amikor mégis felforrhatnak a sejtnedvek normál hőmérsékleten, mégpedig amikor kb 10 ezer méteren kihermetizálódik a repülőgép kabinja.
2017. febr. 17. 18:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2017. febr. 17. 19:00
 8/8 Wadmalac ***** válasza:

A víz forrása egy dolog. És a legkevésbé jelentős az adott kérdésben.


A szervezetben folyik egy nagy kupac kémiai folyamat.

Némelyiküket erősen befolyásolja a nyomás, másokat meg nem.

Ennek megfelelően a normál nyomáson "harmóniában" dolgozó folyamatok működései közt kisebb és nagyobb nyomáson is "borul a szinkron". Meg persze vannak olyan kémiai folyamatok, amelyek a szervezetben normál nyomáson egyáltalán nem vagy jelentéktelen mértékben történnek meg, nagyobb nyomáson meg igen.

Ez önmagában elég arra, hogy az ember feldobja a talpát.


És mindez visszafelé is igaz. Van rengeteg olyan testi kémiai folyamat, aminek hőmérséklet szerinti változását NEM kompenzálja a nyomás változása.

Például az említett fehérje-kicsapódás.


Ez van. Erre a nyomásra, hőmérsékletre alakultunk ki. Az evolúció folyamán jelentős rugalmasságra ezen a téren nem volt igény, nem is alakult ki ilyen.

Vannak olyan élőlények, melyek képesek extrém körülmények közt életben maradni.

Ezek jellemzően nálunk kevésbé komplex jószágok, főként egysejtűek, baktériumok. Mi más szükségletek irányába specializálódtunk.

2017. febr. 20. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!