Peltier elem működése?
hello
van ugye ez a kütyü. ha jol ertem hőt képes egyik oldalrol a masikra attenni ha aramot adunk rá, iranya attol fugg milyen iranyu az aram ugye?
illetve ha nem kapcsolunk rá betapot akkor a melegites hatasara aramot termel?
ha ez mind heélyes, akkor mi van ha NEM vesszuk le a termelt áramot? atmelegszik mert az energia nincs elvéve? és megég?
hogyan képes a hutott oldal gyakorlatilag minuszba átmenni ha a meleg oldal energiat kap?
A Peltier elem NEM termel áramot!
Áram(feszültség) hatására, -a polaritástól güggően) hűt vagy fűt!
Ezt kell tudomásul venni!
Egy szélsőséges példa a gyakorlatból:
#2-est szerintem az zavarta meg, hogy a Peltier-hatás az árammal hűtésről-fűtésről szól, viszont tök ugyanaz az áramköri elem képes a Seebeck-hatásra, ami meg a hűtésre-fűtésre áram termelése.
Maga a termoelem eredeti kivitele két, egymástól eltérő összetételű fém összeforrasztásával készült, a forrasztási pontokon lehet áramra hűlést-melegedést észlelni illetve fűtve-hűtve áramot termelni.
Működik ez oda-vissza.
Áramra kötve fűt-hűt, fűtve-hűtve áramot termel.
Hatásfoka nem éppen frenetikus, de sok helyen mégis praktikus, mert nincs mozgó alkatrésze és egyszerű felépítésű.
Az amerikai, 50-es, 60-as évek kísérleti SNAP műhold-energiaforrásai (legalábbis a felük, mert a második típusban komplett gőzturbinás mini atomreaktorok voltak) izotóp hőjéből termoelemmel termeltek áramot.
Szovjetúniónak is voltak ilyen termoelemes izotópos tápforrásai.
A külső naprendszeri műholdak máshogy nem nagyon tudnának elég energiát gyűjteni a működéshez.
Ha jól tudom, a Curiosity is rendelkezik egy ilyennel, ez egészíti ki a napelemek energiáját.
És a 2015-ös jópofa Mentőexpedíció (The Martian) filmben Matt Damon is egy ilyen termoelemes izotóp-kapszulával izzad a marsjáróban. :)
Kis érdekesség azoknak, akiket érdekel a téma, (meg a kamu találmányok ostorozása :) ):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!