Információ az Osztrák-Magyar Monarchia oktatásáról?
Ha van információ a Ranolder Intézetről a neten, azt érdemes elolvasni.
De ezek az intézetek a Monarchia felbomlása után is működtek Magyarországon, és működnek ma is pl.
Németországban.
Ami jellemző volt minden egyházi iskolában még a II.VH. alatt is: kötelező egyenruha, a bejáró tanulóknak is. A bentlakóknak megszabott házirendjük volt, és csak a kimenő idején mehettek ki a zárdából. Ma már ez nem ilyen szigorú.
Akkor az iskolarendszer teljesen más volt, mint ma.
Volt a 4 elemi, akik tovább tanultak. Ők vagy 4 éves polgáriba mentek, ez középiskolának számított, vagy 8 osztályos gimnáziumba. Női gimnázium viszont kevés volt. Aki nem tanult tovább az 6 elemit végzett, és innen ment inasnak vagy sehova.
A 4 polgári után a lányok mehettek tanítóképzőbe, gazdasági iskolába,( háztartási ismereteket tanultak) kereskedelmi iskolákba., (gépírást, kereskedelmi ismereteket, titkárnők lehettek, vagy hivatalokban dolgozhattak.
Ami a tananyagot illeti: én zárdába jártam polgáriba. (47-ben végeztem).
Tantárgyaink: matematika, fizika, kémia, földrajz, irodalom, nyelvtan, 4.-ben stilisztika, kézimunka,rajz, torna, német és hittan.
A kézimunka mellett tanultunk sütni-főzni is. Egyik héten az osztály fele kézimunkázott, a másik fele főzött. A következő héten cseréltünk. A kézimunka órán kötöttünk, horgoltunk, zoknit stoppoltunk, varrtunk pl: kézzel kötényt.
Nem csak gazdagok jártak ezekbe az iskolákba, hanem a polgárság, tisztviselők, sőt földbirtokos gyáros szülők gyermekei is. Tandíjat is kellett fizetni.
Az igazáén gazdagok lányai a Monarchia szétesés előtt általában neves svájci intézetben tanultak tovább. Ott nyelveket, festeni,rajzolni, zenélni, "viselkedni" tanultak. Ha elolvasod Friede Birkner: Teher alatt nő a pálma c. könyvét, ott részletesen ír erről.
Remélem, tudtam egy kicsit segíteni.
Marika néni.
Volt olyan intézet, ahol francia vagy angol oktatás is volt.
Hű, hát őszintén szólva álmomban nem gondoltam volna, hogy egy ilyen kérdésre majd valaki a saját tapasztalataival válaszol... de ez még így talán jobb is. :)
Egyébként bizonyos szempontból rosszul tettem fel a kérdést, mert a hangsúly az OMM igazán gazdag lányainak tanítatásáról szól... nos ez esetben akkor nekem a svájci intézetek háza táján kell szétnéznem. Viszont még annyit... hogy akik ilyen svájci iskolákba jártak, azok is csak 2x4 évet végeztek? Tehát egy 16 éves lány gyakorlatilag már rég kijárta az iskoláit ezekben az időkben, igaz? Hmm... azt hiszem itt megint félresiklott a dolog, de azért ezt könnyen tudom orvosolni...
Összességében nagyon szépen köszönöm a választ, elég sok mindent megtudtam belőle, szóval mindenképpen hasznos volt, inkább tudatlanságomban én írtam ki pontatlan kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!