Miért alszunk?
Hát, azt nem tudom, hogy miért leszünk álmosak, de....
azért ásítunk, mert az agyunk nem kap annyi oxigént. Az ásítással hirtelen, nagy mennyiségű oxigén jut az agyunkba.
Azért alszunk, mert ilyenkor pihennek a szerveink. Ha nem aludnánk nem tudnánk úgy gondolkodni, illetve úgy hallottam, hogy ha nem alszol sokáig akkor abba bele lehet halni, ez nem tudom mennyire igaz.
Van egy csomó folyamat, pl miért lélegzünk - amire egészen egzakt és ismert magyarázat van. Az alvás nem ilyen. Senki se tudja, hogy miért van szüksége az agynak arra, hogy időnként kikapcsolja magát, de azt tudjuk, hogy első sorban az agy igényli, az izmok sokkal hamarabb regenerálódnának, mint amennyit alszunk. (Bár a kikapcsolás nem igaz, de használjuk most ezt a szót.)
Van olyan feltevés, hogy az idegsejteknek szükségük van arra, hogy valamiképpen időről-időre összehangolódjanak, és ez történik meg alvás közben. De hogy erre mi szükség van, milyen lenne, ha nem lenne, vagy létezhet-e olyan agy, aminek nem kell alvás - nos, azt nem tudom.
Az biztos, hogy az alvás tartós megvonása halálhoz vezet, amit többnyire szívmegállás miatt történik, de mivel a szívet az egyik agyideg vezérli, ezért tulajdonképpen ez egy agyi eredetű szívleállás lehet.
Hát én nem szeretek aludni! Nekem az hülyeség, akkor ugy vagyok hogy nem élek! xD
De épp ma tanultam bioszon hogy akkor a szervek pihennek, nem is dolgoznak és az agy is kikapcsol, az álom meg azért van mert feldolgozza az aznap vagy napokban történteket! Ha nem álmodsz akkor keveset alszol!
Ezt a napokban tapasztaltam, nem aludtam napokig rendesen és végre volt egy szabad napom és vagy 10 órát aludtam és végre ki pihentem magam!
Azért, mert különben az agyadnak dupla akkorának kellene lennie, hogy valós időben fel tudjon dolgozni minden élményt.
És ha már így alakult - akkor azt is alkalmazza, hogy bizonyos anyagokat alvás közben termel.
A kikapcsolás egyáltalán nem igaz! Olyannyira, hogy az agy több oxigént használ alvás közben, és aktívabb, mint éber állapotban.
A keresett hormon neve: melatonin.
Továbbá az idegsejtek némiképp regenerálódnak alvás közben, erre bizonyíték, hogy a tigroid rögök, vagy más néven Nissl- szemcsék, amik napközben eltűnnek az idegsejtekből, alvás után újra megjelennek.
z
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!