Solar Thermal Motor működési elve (Katt a videóra! )?
https://www.youtube.com/watch?v=VQqpnAKf9cM
A videóban látható "alkalmazás" pontos működési elvét szeretném ha "kitalálnánk" mert érdekel (mint minden...:) ).
Én valami olyasmire gondolok hogy levegő jár a meleg napsütötte oldala és a hideg árnyékos oldala közt.
De ha valakinek más megoldása van írja le.
Sajnos csak az építésére találtam rá, olyan oldalt nem találtam hogy mitől megy...
Az általad írt linken ott van.
A polimerek hőtágulása vagy inkább a rugalmassági együtthatóinak a hőmérséklet függéssén alapul.
A műanyag pl fekete zsák anyaga megvan nyújtav egyirányban mert így arra az irányra fog koncentrálódni a változás.Amikor a nap süti mert a fólia fent van akkor egy kicsit kitágul ami alúl van az meg összemegy ezért a henger fezsítésnek van mindig kitéve úgy hogy az alakja mindig változik és ez okozza a forgást. Pontosabban szólva a tömegközéppont állandóan mozgásban van úgy hogy ez a válozás forgást idéz elő.
Igen, úgy lehet, mint az első válaszoló írta. (Ment is a zöld pacsi.:)
A szalagok megnyúlásának különbözősége - a melegített oldalon meglazul, a "hidegebb" oldalon feszesebb - excentrikussá teszi a forgórészt, annak a súlypontja kikerül a tengelyből, ezért a forgórész elfordul.
Mivel az eddig melegebb oldal árnyékba, a hidegebb meg a melegített oldalra kerül felcserélődnek a szerepek. :) megint változik a súlypont, és megint továbbfordul a szerkezet. Mindez folyamatosan, mindaddig, míg le nem árnyékoljuk a hengert. Akkor megszűnik a "súlypont vándorlás" és megáll a "kütyü". Így hajtja a hőkülönbség.
Hogy az effektus erősebb legyen, két csonkakúp vak van kisebb lapjaikkal egymás felé rögzítve. A szalagok nagy hőtágulású és jó hőelnyelő színű/anyagúak lehetnek.
Szerintem így működik, amit az is megerősít, hogy minél nagyobb a henger, annál lassúbb a szerkezet, mert a méret növelésével megnő a rendszer hőtehetetlensége. :)
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!