Hőmérőben található piros folyadék az mi?
Nem lesz bajod. Én konkrétan felrobbantottam egyet, s semmi bajom.
(A kezemben már ment ripityára higanyos is, attól se lett bajom).
Alkohol mert csak azt lehet megszínezni!
Nem fog ártani neked!
Fém színű hőmérők régen higanyt manapság gallium ötvözetet tartalmaznak. Utóbbi sokkal kevésbé ártalmas.
A higanyos is csak akkor ártott ha, bekerült a természetbe, vizekbe illetve ha a szobában megbújtak a törés után a cseppjei és elpárolgott amit belélegeztek az emberek. De ehhez is nagyon nagy mennyiség kellett volna. Ha egy hőmérőnnyi Hg-t meg is enne valaki akkor sem lenne közvetlenül baja, csak később rövidítené az életét.
A történelem során ennél sokkal sokkal nagyobb mennyiségű Hg mérgezéseket is "túléltek" emberek.
Gondoljunk csak az "őrült" kalaposokra például.
Hát igen, a higany elég alattomos jószág. Akkumulálódik, beépül a szervezetbe, és csak nagyon hosszú idő után ürül ki (vagy sosem).
Ráadásul a higanymérgezésnek két lépcsője van. A második lépcső az, amit akut higanymérgezésnek hívnak, ekkor maga a higany ér el olyan szintet a szervezetben, hogy az működésképtelenné válik tőle (veseelégtelenség vagy agyvérzés, agyhalál a két leggyakoribb következmény). De ez ritka. Ezt azonban megelőzi az első lépcső, amiben nem közvetlenül a higany okozza a gondot, csak áttételesen. Két kezemen sem lehet megszámolni, hányféle betegségnek az okozója lehet: immunrendszer gyengülése, hajhullás, koordinációs zavarok, meddőség, véres vizelet, szívritmuszavarok, szívelégtelenség, krónikus csonthártyagyulladás, csontritkulás, izomsorvadás, reuma, gyomorhurut, bélgyulladás, látászavarok (esetleg vakság), demencia, golyva, gyakorlatilag talán nincs is olyan szerv, ami ne szenvedhetne kisebb-nagyobb károsodást a higanytól, és ez teljesen sztohasztikus, kiszámíthatatlan. Ráadásul legtöbb esetben nem is azonnal, hanem évek, akár évtizedek múltán jelentkeznek csak a különböző tünetek, és sokszor nagyon nehéz visszavezetni egy 10-20 évvel azelőtti higanymérgezésre a problémákat.
Jól összevitatkoztatok, és részvétem a kérdezőnek. Lassan hetven vagyok, ehhez képest jól bírom magam. gyerekkoromban játékszinten foglalkoztam higannyal. Nem kell megenni... Kicsit misztifikálták ezt a lázmérő ügyet.
Kevés szóval: semmi bajod nem lesz egy eltört hőmérőtől. A piros az biztosan festett alkohol, és annyira kevés van benne - nagy része amúgy is a hajszálcsőben marad - hogy a világon semmi bajodat nem okozhat. Ha elvágtad a kezed, mire katona leszel, az is meggyógyul.
A piros alkoholosat nem kéne meginni, máshogy nem fog ártani. Még ha metanolos, akkor sem.
Egy hőmérő tartalma amúgy túl kicsi dózis bármelyik alapanyagból ahhoz, hogy sokat ártson, akár higany, akár a galliumos, akár alkoholos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!