érez fájdalmat az aki öngyilkossági módként a fejbelövést választja pisztollyal vagy puskával?
"De nézzük a túloldalt, mennyire törnél össze lelkileg attól, hogy ha utólag elmondják, mit kellett kiállnod, amiből semmire nem emlékszel? Semmiféle valódi szörnyű emléked nem kapcsolódnak hozzá.
Jelen témában, ha az eredmény halálos és a halál olyan gyorsan áll be,hogy a fájdalmat felfogni, feldolgozni, tulajdonképpen szenvedni nincs időd, akkor nem mindegy?
És mondom, a kérdés igazán filozófiai."
annyiból nemcsak filozófiai, hogy állatvédő mozgalmak, meg törvényi szabályozások garmadája szól arról, hogy lehetőleg minél fájdalommentesebben legyen megoldva az állatok "levágása" (disznó, ló, baromfi stb.), eletronyosan, elaltatósan stb. – szóval valamiért ezt a témát sokan fontosnak tartják a filzófiai síkon túl (vagy az alatt :-) is...
bár a fene tudja, hogy az állatok védelmében teszik ezt, vagy az a fő aggály, hogy az emberre gyakorol rossz hatást, hogy fájdalmat okoz más élőlénynek, és így tkp. önmagunk lelki egészségének a védelmében hozunk ilyen törvényeket, elhatározásokat...
juj, én is visszatévedtem a filozófiai síkra. :-)
#22:
Hát ez a "humánus" állatkivégzés azért nem fájdalommentes. Akár elektromos, akár a malac kupánlövése vágás előtt.
Vagyis kábé annyira fájdalommentes, mint a főbelövés.
Persze, humánusabb, mint kibelezni, megsütni és utána lelőni. De azért nem az a kategória, mint amikor a család kedvenc beteg kutyusát elaltatják. Húsállattal, prémért tartott jószággal ilyet nem tesznek.
A homárt meg a mesterszakács élve vágja hosszában ketté és dobja a serpenyőbe.
Ez egy nagyon messzire vivő erkölcsi és filozófiai kérdés, ne vesszünk el benne.
Amit én kérdeztem és ami miatt felvetettem a fájdalomra utólag nem emlékezést, az nem ez.
#23: "Amit én kérdeztem és ami miatt felvetettem a fájdalomra utólag nem emlékezést, az nem ez."
azért van hozzá köze, nem? vagy valamit nem értek. :-(
#24: El.
"azért van hozzá köze, nem? vagy valamit nem értek. :-( "
Jelen témában szerintem nem sok. Teljesen más téma az, hogy egy öngyilkos a halála előtti PILLANATBAN érez-e fájdalmat, mint amikor egy húsállatot fél óra késes nyisaztolással, vagy többszöri sima 200V árammal füstölésig kínozva nyírok ki (ezüstrókákat így nyírják ki, hogy ne sérüljön a prém).
A kérdés azon része, hogy számít-e utólag az a fájdalmam, amire nem emlékszek, ettől teljesen független téma, tiszta filozófiai.
"szépen elkanyarodtatok az eredeti kérdéstől"
Hát kicsit visszakanyarodtunk, de szerintem ennél jobban nem nagyon lehet kivesézni a témát.
Ha például a vadászfegyver csövét a szájába veszi, és elsüti a fegyvert
azonnali halált okoz, már csak az óriási gáznyomás miatt is. A fél feje szétrobban az illetőnek. Tehát a fájdalom teljességgel kizárt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!