Mennyi energia kell egy szabvány aknafedél kettészakításához?
A "szabvány" is többféle aknafedelet "ismer"!
Az energia közlését miként képzeled? Melegítéssel?
Esetleg a helyzeti energiájának megváltoztatásával?
Megkeresed az öntött vas kb. szakítószilárdságát (MPa),
(Pa = N/m^2), és a méretét ismerve számolhatsz kb. erőt.
Energiát (munkát) az alapján számolhatsz, hogy mennyire nyúlik meg az anyag elszakadás előtt, tehát mennyi elmozdulás kell adott erőhöz.
"Arra lettem volna kíváncsi hogy az az erő amivel ő azt kettétépte, kb milyen más erőkkel hasonlítható össze."
Öntöttvas szakítószilárdsága, ha csak a folyáshatárt nézem, 120-150 MPa körül, vagyis 120-150 N/mm2.
Na most számold ki az adott csatornafedél keresztmetszetének felületét négyzetmilliméterben. Aztán ezt szorozd fel a feszültségértékkel.
Legyen mondjuk átérő 600-as csatornafedél, 40 mm vastagsággal. Keresztmetszet így 24.000 mm2.
Ehhez akkor 24.000*120=2.880.000 N kell, 288 tonnának megfelelő húzóerő.
Mivel Superman két kézzel fogta a csatornafedelet, annak esze ágában nem lenne a legszélesebb keresztmetszetnél szakadni, inkább tenné ezt valamelyik kéz közelében egy körülbelüli félkör mentén.
Ne próbáljuk fizikailag realizálni a fantáziafilmeket, mert még nagyobb marhaságnak fognak tűnni, mint első ránézésre. Aztán nem fogjuk tudni élvezni a moziban sem.
:)
Egyébként számomra Superman esetén a legirreálisabb jelenet az volt, mikor a pisztolylövedék szétkenődik a szemgolyóján. De állati látványos volt, úgyhogy nem bántom fizikával. :D
Vadmalac. Köszi a kimerítő választ :)
Én is pont arra gondoltam hogy az aknafedél az a szélein szakadt volna szét. Nem középen.
A szemgolyó lövésest nem értem miért mondod. Egyértelmű hogy semmilyen földi dologgal nem lehet őt megsebezni. Most egy lövedék miért lenne más? Azt nem tudom hogy fizikailag hogy viselkedett volna a lövedék. De hogy Superman szeme nem sérült volna meg tőle az tuti. :)
Ő olyan világban született ahol a fizikai törvények másabbak mint nálunk. Tehát a teste sokkal erősebb.Kriptonit nélkül szinte képtelenség megsebezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!