Miért olyan magasak az északi népek? Pont, hogy az alacsony, tömzsi testalkat sokkal jobban bírja a hideget.
Viszont nem tűnnek el a nagy hóban. :)
Amúgy kulturális okai is lehetnek, tehát hogy pl. a nők jobban preferálták a magas férfiakat, mint a délebbi népek. Bár annyival szerintem azért nem magasabbak az Észak-Európaiak.
A Bergmann-szabály miatt, persze valószínűleg kulturális okai is vannak :D
Azért kedvezőbb a nagyobb testméret, mert például ha a testméret köbösen változik, akkor a testfelület, azaz a hőleadás helye csak négyzetesen.
Nem csupán a magasságra értettem, hanem az egész testméretre.
Mellesleg nem csodálom, ha magasabb ember vesztett több hőt, aki állításod szerint vékony volt, hisz nem volt rajta annyi zsír, illetve izom mint a másikon ami szigetelje :D
De miértre: Azért, mert mint írtam nem egyenesen arányos a kültakaró növekedése a test nagyság növekedésével, azaz 1 cm2 bőrre jut 10g izom/zsír, de 2 cm2 bőrre már 14g izom/zsír/egyéb ( ez csak példa, halvány gőzöm sincs mennyi pontosan). Azért jobb a nagyobb test méret, mert több izom lehet így l, amik több hőt tudnak termelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!