Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egyáltalán nem megy a matek...

Egyáltalán nem megy a matek mit csináljak?

Figyelt kérdés

Soha nem szerettem a matekot és már 4-ben nem tudtam megérteni az órán az anyagot, mindig apukám magyarázta nekem otthon. Most 11-es vagyok és a helyzet értelemszerűen nem javult, órán semmit nem értek, a tanár csak írja a feladatokat nekem meg időm sincs felfogni bár amúgy sem menne. Nem járok különtanárhoz de apukám még matek szakon tanult tovább és ő szokta nekem elmagyarázni a dolgokat. Olyankor meg is értem, hogy hogy lett megoldva a feladat de egyedül képtelen vagyok megoldani bármit is, fogalmam sincs, hogy kezdjek hozzá.

Semmi bajom nincs más tantárggyal és soha nem is volt, 5-ös és 4-es vagyok a mateknál viszont a 2,5-ös átlagot már szenvedés kihozni. Tényleg nem tudom mit csináljak, az érettségitől nagyon félek...

2016. nov. 7. 15:50
1 2
 1/11 anonim válasza:
38%
Próbáld meg bemagolni és megérteni sajnos a matekot en is utalom ez van :/
2016. nov. 7. 19:19
 2/11 anonim ***** válasza:
80%

Szorgalom kell és sokat gyakorolni.

Ezenkívül nem úgy kell hozzáállni, hogy úgysem menne...

A baj, hogy előre elkönyvelted, h. úgysem értenéd, akaratod pedig nincs hozzá.

2016. nov. 7. 20:48
 3/11 A kérdező kommentje:

Hiába magolom be én nem tudom alkalmazni. Ha dolgozatban ugyanazok a feladatok lennének mint órán akkor menne.

Akaratom azért nincs, mert egyszerűen nem megy, próbálom megérteni, gyakorolni otthon de órán így is lemaradok. Nem tudom olyan gyorsan megérteni mint mások. A matek tanár meg semmit nem magyaráz csak megoldja a feladatot.

Azért köszönöm a válaszokat, akkor megpróbálok keményebben foglalkozni vele és szerintem vissza megyek az alapokhoz is.

2016. nov. 7. 20:59
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Van egy nagyon jó könyv, amiből önállóan, saját tempódban tanulhatsz:

Obádovics: Matematika.

Én is ebből tanultam még annakidején. Az elmélet mellett több gyakorlópélda is segíti a megértést.

2016. nov. 7. 21:09
 5/11 anonim válasza:
100%
Amugy tenyleg ha igy alsz hozza hogy ugyse menne jo hogy nem fogod tudni mert bebeszéled magadnak h nem tudod
2016. nov. 7. 21:19
 6/11 A kérdező kommentje:

A könyvnek mindenképp utána nézek!

És hát lehet, hogy így állok hozzá, nem tudom, akkor most megpróbálok úgy ráállni, hogy meg akarom érteni és meg is tudom, hátha úgy menni fog.

Köszönöm ezeket a válaszokat is!

2016. nov. 8. 09:43
 7/11 anonim ***** válasza:
85%

"az apukám elmagyarázza. olyankor meg is értem..."

Nem, nem érted meg. A "nem megy a matek" probléma mindig úgy kezdődik, hogy kezdetben (úgy az első két évben) utálunk iskolába járni, vagy bizonyos órákon figyelni. Persze ennek ellenére sok mindent megjegyzünk, viszont sokat meg nem. Lehet az a képzetünk, hogy értjük, de ez nem igaz. Próbáld ki. Ha valamiről úgy érzed, érted, akkor mondd el a saját szavaiddal. Mintha valakit meg akarnál tanítani rá. Aztán pedig végy egy problémát (példát) és oldd meg. Ha valamelyik nehézséget okoz, akkor csak kapiskálod, de nem érted.

A matek különösen fontos ismeret, mert szinte minden (még a jog is!) rá épül. És a matek hierarchikus tudomány. Az azt jelenti, olyan, mint egy piramis. Ha alul hiányzik valami, előbb utóbb ingadozni fog és összeomlik.

Ezért kizárólag egyetlen megoldás létezik a "nem megy a matek" problémára. Addig kell visszamenni benne, míg azt nem látjuk, itt már minden megy. Lehet, hogy a másodikos tankönyvig. Amikor megvan az utolsó olyan pont, ahol minden világos, onnan kell ismét elkezdeni szisztematikusan. Persze minél többet megyünk vissza, annál kevesebb a hiány, ezért a pótlás annál gyorsabb.

Ezzel csak az a nehézség, hogy nagyon sok dolgot kell ismételni, és többnyire nincs annyi időnk. Ráadásul azt is utálni fogjuk, figyelem nélkül pedig reménytelen. Ezért mindenképpen kell külső segítség (korrepetálás, tehát szakértő vezetés), és kell valami motiváció, ami az akarásodat segíti. Ezt a legnehezebb megtalálni, de talán, ha erős az elhatározásod, hogy okos ember akarsz lenni, aki eligazodik a világban és ezért jól él, akkor menni fog. Mert akkor azt is megérted, matek nélkül nem leszel okos ember, csak hiszed. Akkor megérted, hogy a kulcs a matek. Nem kell profinak lenni, azt hagyhatod az ilyen szakmát keresőknek. De eligazodni benne (mondjuk úgy érettségi szintig) nagyon ajánlatos.

2016. nov. 8. 10:14
 8/11 Tom Benko ***** válasza:
100%
A jelek szerint legalább harmadiktól kellene újrakezdened felépíteni a matektudásodat. Ebben sokat segíthet, ha sikerül megtalálni a matematika azon részeit, amik felkeltik az érdeklődésedet. Onnan már könnyű építkezni.
2016. nov. 8. 11:24
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm, nekem is eszembe jutott meg mondták is, hogy valószínűleg már régen lemaradtam és emiatt nem értek már szinte semmit a mostani anyagokból. Nagyon szeretném érteni a matekot, mert tudom, hogy az élet majdnem minden területén szükség van rá. Úgyhogy a lehető legtöbb időt fogom rászánni és visszamegyek akár az elejére is, másképp ezek szerint nem lehet.

Még egyszer köszönöm a válaszokat!

2016. nov. 8. 18:25
 10/11 Tom Benko ***** válasza:
100%
Szívesen! Ja, és ha elakadsz, nyugodtan kérdezz.
2016. nov. 9. 22:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!