Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Létezik olyan, hogy tömeges...

Létezik olyan, hogy tömeges hallucináció?

Figyelt kérdés
2016. aug. 27. 22:05
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Amiről mindketten beszéltek, talán azért nem juttok megegyezésre, mert a hallucináció egy speciális formája a téves észlelésnek, mint neve is mutatja.

Amiről itt szó van, az az, hogy egy esemény, objektum észlelése lehet igaz és téves. Az észlelés történhet bármelyik érzékszervvel, vagy többel egyszerre. A kérdés tehát az, lehetséges-e, hogy egyszerre sokan észlenek valamit tévesen.

Az első, amit érdemes eldönteni, hogy ez egy pillanat észlelése és véleménye, vagy van egy időbeli lefolyása. Az első változat lehetséges, ezt nevezzük pániknak (most csak az az eset érdekes, amikor alaptalan). Ez úgy történik, hogy néhányan észlelnek valamit tévesen, és ezt a magatartásuk minden elemével kimutatják. A többi vagy észlelt vagy nem, de ők már a másodlagos információ alapján cselekednek. Amiben az ő észlelésük nem téves, viszont az infó igen.

A második esetben valaki(k) elmesélnek egy észlelt dolgot, természetesen (már csak önmaguk vélt igaza érdekében is) ezt már a tudásuk szerint objektív megtörténtnek beállítva. Egyesek elhiszik, mások visszaemlékeznek, hogy "mintha láttak/hallottak/stb. volna valamit". Ekkor már a közölt segédinformáció könnyebbé teszi a hitet.

Azt hiszem, mindhárman úgy véljük, ez a jelenség, tehát amikor elég sokan valamiről ugyanazt vélik, de az hamis, egy létező jelenség. Egyszerre van benne az ember véges tudása, a jelenségek félreérthetősége (optikai csalódás, valódi hallucináció), a közlés vágy, az emberi kíváncsiság, és a gyorsaságból adódó meggondolatlanság (továbbá még feltehetően sok más).

2016. aug. 30. 10:23
 22/24 Wadmalac ***** válasza:

Igazán én a tömeges hallucináció kifejezés alatt CSAK azt érteném, amikor sokan egyszerre látják tévesen UGYANAZT.

Nem simán bemagyarázva egymásnak, hanem egymástól függetlenül ugyanolyan téves észlelést tesznek.

Számomra ez a pont az, ami állatira irreális.

Természetesen vannak olyan optikai csalódások, amelyek mindenkinél ugyanúgy működnek, vannak olyan téves megfigyelések, amelyekből többen ugyanarra asszociálnak illetve ugyanúgy emlékeznek rosszul, de ezek nem lehetnek komplex dolgok, amelyeket mindenki komplett vizuális élményként ugyanúgy él meg vagy fantáziál.

Ez megint egy bizonyítatlan, sőt cáfolt létezésű dolgot feltételezne, méghozzá tömeges telepátiát.

Szóval sokszorosan sántít a dolog.

2016. aug. 30. 10:34
 23/24 Vree ***** válasza:

"Csak hogy lásd, nem én találtam ki:"

Hát bocsáss meg, belinkeled a Google 3! mass hallucination találatából az elsőt, szóval ez röhej.

És-nahát nahát-az a cikk IS ugyanaz, mint akár ez a GYIKes téma vagy a te kérdésed, hogy egy teljesen laikus érdeklődik, hogy VAN-E ilyen.

"Itt egy konkrét eset, ahol gyakorlatilag az egyetlen hivatalos válasz a tömeges hallucináció volt: "

EGYSZER SEM EMLÍTI az egész cikk.

Mi a szxxxól beszélsz, könyörgöm?

"Akkor most melyikünk is elfogult?"

Ez meg személyeskedés.

Én már az elején sem értettem, hogy miért velem vitatkozol, mintha én lennék a hivatalos cáfolat.

2016. aug. 30. 12:06
 24/24 Vree ***** válasza:

#21 Amiről mi itt vitázunk az az, hogy Wad azt állítja, hogy hivatalos cáfolatban gyakran előfordul (még azt is hozzávágja, hogy megerősítés nélkül) ez, hogy tömeghallucináció.

ÉN azt állítom, hogy hazudik, mert soha nem vol olyan, hogy ez lett volna tényleg tucat mértékben hivatalos cáfolat, pláne hogy le se ellenőrizték.

Igazából ezt kéne neki megindokolnia, nem ilyen szxx kis ál-linkecskékkel.

Még a Kulin György volt eddig a legértelmesebb bemondása, az is azért, mert nem tudom leellenőrizni, így JÓINDULATBÓL el tudom neki hinni, hogy tényleg azt vallja. :p

De most komolyan, ki a Kulin György. Ha neki ez a véleménye (de gyanítom, hogy Wad ezt is csak rásütötte), akkor az most komolyan mi, teljesen más nagyságrend, mint amit Wad állít.

ÉN azt mondom, hogy ha valaha is a t.ha. szavakat hallod, az a tömeghisztériát jelenti, csak fazonkám beszélő nem tudja, hogy pontosan hogy híjják, ennyi szabatosság még belefér.

Nyilván van a t.ha. szavaknak más értelmezhető jelentése, majd ha kérd. erre jár kifejti, hogy mire volt kíváncsi, esetleg bele lehet menni abba is.

2016. aug. 30. 12:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!