Mik azok a kifejezések, amik mindenképpen szükségesek a kommunikációhoz?
Az, hogy a matematika univerzális nyelv, nem azt jelenti, hogy hétköznapi diskurzusokat tudsz vele folytatni. Hiába ismeritek mindketten a számokat és a bevett jelölésrendszereket a matematika különböző területein, még egy pohár vizet sem fogsz tudni kérni tőle, mert a matematika nem ismeri a "víz", a "kér" meg a "pohár" szavakat.
Csak matematikáról fogtok tudni "beszélni". Tételeket, azok bizonyításait meg matematikai fogalmak definícióit tudjátok leírni. De ez igencsak távol áll a hétköznapi valóságtól.
"matematika jelrendszerét"
Amennyire tudom, matematikában elég nehéz a kérdés, vélemény, és hasonló jellegű információ megfogalmazása. Lehetne persze kitalálni ezekre szimbólumokat, de annak már nem sok köze lenne a matematikához, csak egy új nyelv lenne.
Emberi kommunikációra az emberi nyelvek valók.
Amúgy nekem is ezek a kifejezések jutottak eszembe:
Kér, víz, rántotta (ízlés szerint), WC.
Esetleg a számok, hogy ezek mennyibe kerülnek. Na, itt már előjöhet a matek. :))
Nem értem pontosan, mit akarsz kérdezni, de a kommunikációnak a feltétele, az információk cseréje, az információkat pedig jelek továbbítják. A lényeg, hogy ha mindkét fél ugyanahhoz a jelhez ugyanazt a jelentést társítja, akkor lehet kommunikálni.
Innentől kezdve már mindegy, hogy ez mutogatással történik vagy szavakkal, vagy akármilyen jelekkel... Akár működhet matematikai jelekkel is, de csak úgy, ha ugyanazokhoz a jelekhez ugyanazokat a jelentéseket társítják, ehhez viszont konszenzus kell.
" viszont mindketten ismertek egy tudomány, mondjuk a matematika jelrendszerét. "
Ja félreolvastam. Így a szó szoros értelmében elég egy jel is. Mondjuk megegyeztek előzetesen 20 fontos fogalomban, és felszámozzátok 1-től 20-ig. Utána megegyeztek abban is, hogy 10 másodperc alatt ahányat kopogtok, az lesz az adott fogalom indexe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!