Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Több filmben hallottam már a...

Oreosnyuszi kérdése:

Több filmben hallottam már a Paradoxon szót, de nem tudtam eddig hogy mi az . Tehát megnéztem és rájöttem hogy ennek több fajtája van és mind nagyon érdekesek ti hogy vagytok vele?

Figyelt kérdés
Tudnántok esetleg íírni párat?

2016. júl. 23. 13:04
 1/8 aperitif ***** válasza:
100%
Ezt nemrég hallottam: amikor az első világháborúban bevezették a fémből készült rohamsisakokat, ugrás szerűen megnőtt a fejsérüléssel kórházba került katonák száma.
2016. júl. 23. 15:58
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is meg szoktam nézni egy-egy szó jelentését, ha még nem ismerem. Néha már többször hallott szavaknak is utána nézek, ha furán hangzanak egy adott környezetben, még akkor is, ha azt hiszem, már ismerem a jelentésüket. Velem is volt már olyan, hogy kiderült, egy szónak más jelentése is van, és tényleg érdekesnek találom ezeket. Érdemes lehet elgondolkozni, hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz a jelentések.

Ami példa így kapásból eszembe jut, az a hiperbola és a parabola. Eredetileg a geometriai jelentésüket ismertem, de aztán kiderült, hogy szövegekkel kapcsolatban rendre a túlzás és példázat megfelelői. A kapcsolatot meg az adja, hogy a 'bola' a görög 'dobás' szóból ered, így a hiperbola az szó szerint 'túl dobás', a parabola pedig 'mellé dobás' (vagy lehet, hogy a 'közelébe dobás' itt szerencsésebb).

2016. júl. 23. 21:51
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes, de az irodalomban is megjelenik. Például Zrínyi: Szigeti veszedelem c. művében.

A műben ugye a törökök győznek Szigetvárnál, de mégis a magyar sereget érezzük győztesnek. Ez egy paradoxon. A feloldása ennek a paradoxonnak az, hogy az eposzban végig azt láttuk, hogy egy erkölcsileg kiemelkedő, már-már feddhetetlen magyar sereg néz farkasszemet egy erkölcsileg romlott, züllött török sereggel. Így bár a mű végén Szigetvár elbukik, de az erkölcsi győzelem mégis a magyaroké. Ezt Zrínyi az egész művén végigvezeti.

2016. júl. 23. 22:12
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat ... ez ténleg nagyon érdekes számomra
2016. júl. 24. 11:11
 5/8 anonim ***** válasza:

A legszörnyűbb paradoxon, hogy elméletileg sosem jutok el a kocsmába! :(

Elindulok itthonról és megteszem a kocsmáig tartó távolság felét. És megmarad a fele. Annak a felét is megteszem és annak is megmarad a fele....Aztán a maradék felét ismét megteszem...

Végtelenségig csinálhatom! :( Sosem jutok el a kocsmába! :'(

2016. júl. 26. 03:05
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsó nem paradoxon, hanem érvelési hiba.
2016. júl. 26. 14:09
 7/8 anonim ***** válasza:

[link]

A fának hajított kő. Vagy akkor legyen érvelési hiba! :)

2016. júl. 26. 14:12
 8/8 anonim ***** válasza:

"Elindulok itthonról és megteszem a kocsmáig tartó távolság felét. És megmarad a fele. Annak a felét is megteszem és annak is megmarad a fele....Aztán a maradék felét ismét megteszem...

Végtelenségig csinálhatom!"

Itt az a logikai baki, hogy ha elméletileg folyamatosan felezed a hátralévő távot. Akkor egyszer csak egy olyan kis távot fogsz kapni, amit még a legkisebb lépéssel is egyben megteszel.

2016. júl. 26. 14:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!