A transzcendens c. film mennyire reális jövőképet vázol föl?
A film 20-40%-os (azaz elég rossz) kritikákat kapott, én nem alapoznék rá. :D
"Szóval azért nem fejlesztik az AI-t, mert félnek tőle"
Fejlesztik és nem félnek tőle, azért nincs, mert még nem találtuk ki, hogy.
Figyelj, a filmekben minden új technológia mindig katasztrógához vezet, mert az izgalmas. Plusz az emberek szeretik az oktalan paranoiáikat igazolva látni.
Adok neked egy képregényt, a nagyszerű Aaron Diaz tollából származik.
Vree válaszára szeretnék kötözködésmentesen reagálni. :)
"A film 20-40%-os (azaz elég rossz) kritikákat kapott, én nem alapoznék rá. :D"
A kritika filmminőségi. Nem volt a legjobb, na. Viszont a téma nem volt hülyeség. Csupán az ilyen akcióhoz szükséges tudatmásolás-technológiától, hardverkapacitástól és agyműködés-modellezéstől még messze vagyunk.
"Figyelj, a filmekben minden új technológia mindig katasztrógához vezet, mert az izgalmas. Plusz az emberek szeretik az oktalan paranoiáikat igazolva látni."
Nos, ebben a filmben ez az MI nem volt egyértelműen ellenséges, rossz. Épp ez volt a film nagy dilemmája, hogy vajon jogos, szükséges lépés volt-e ennek az MI-nek a kiirtása a filmben. A film MI-je egy élő ember tudat-másolata volt, ami az emberi alap ellenére a virtuális környezetben már NEM EMBERI logikával, szándékokkal és késztetésekkel gondolkodott, de egyáltalán nem ember-ellenesen.
Valahol azt is sugallta a film, hogy az MI nem lesz gonosz, de sosem lesz emberi, akármennyire intelligens.
A filmben inkább az a fontos mondandó, hogy ez az MI annyira új, annyira más és azonnal olyan hatalommal bír, hogy mi az újtól, idegentől és hatalmastól való félelmünkben kinyírjuk, anélkül, hogy tudnánk, valóban veszélyes-e ránk.
Szerintem a film hibája az volt, hogy az alaptörténetet nem tudta pörgősen, szórakoztatóan és teljes mélységében átadni. Ez inkább egy jó könyvtéma, mint blockbuster mozifilm.
Én abba, amilyennek beállította az MI-t, nem kötnék bele.
Adok neked egy képregényt, a nagyszerű Aaron Diaz tollából származik.
Ha lenne rá lehetőség én lennék az első ember akit föltöltenek a netre, nem érdekelne ha kockázatos. Hé! Van egy ötletem.
"Ma csak szabályokat tudunk számítógépekbe betáplálni." Ez nem is olyan biztos! Töltsünk föl egy egeret egy program formájában, tegyük az egér számára a saját programját nyílt forráskódúvá, és tudná magát írni kedve szerint, tehát úgy változna ahogy ő akarna, így működik az AI is, hogy kedvére változtatgatja a kódsorait, fejlődik a saját akarata szerint.
"Ha lenne rá lehetőség én lennék az első ember akit föltöltenek a netre, nem érdekelne ha kockázatos."
Neked nem kockázatos. Az egy másolat lenne rólad, nem te magad.
Ez nem út az örök életre neked, csupán a másolatodnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!