Hogyan lehetséges ez? (bővebben lent)
Nem kamu, számtalan példa volt már erre a jelenségre az évek során. Olyanról is olvastam már, hogy valaki egyik reggel felébredt, nem tudta, hol van, kik veszik körül, és egy olyan nyelvet beszélt amit soha életében nem tanult, és ami nem is érdekelte azelőtt. Van, akinél elmúlt egy pár nap, hónap múlva, de van akinél huzamosabb időre vagy akár örökre megmaradt ez az állapot.
Általában a lélekvándorlással magyarázzák a dolgot egyébként. Mindenesetre nagyon érdekes. :)
"csak németül beszél, pedig nem is tanulta előtte." Tanulta előtte, csak - a szülei állítása szerint - nem beszélte folyékonyan.
Egyébként a legtöbb ilyen legenda az "idegen akcentus szindróma" miatt keletkezik. Agyvérzéses, kómás betegeknél előfordul, hogy idegen akcentussal kezdenek el beszélni.
"Az Oxfordi Egyetem kutatói rájöttek, hogy ezt az állapotot az agyban lévő apró sérülések idézik elő. Ilyenkor megváltozik a kiejtett mássalhangzók hossza, a hangzók zengése, és megváltoznak a különböző hangzók kiejtésére vonatkozó képességek is."
Természetesen a lány esetében nem ez a helyzet, de ott nem is egy ismeretlen nyelvről van szó, mert mint írtam, már tanulta előtte. Agyi sérüléseknél előfordul, hogy az ember olyan (megtörtént) dolgokra emlékszik, amikre azelőtt nem; lehet, hogy nála ez a némettel van így.
"Sok" ilyen eset van, és eléggé elhallgatják, vagy elkeseredetten próbálják magyarázni, feltételezve inkább a hazudozást, a bonyolult agyi változásokat, stb.-t.
Az egyik kislány (egyszerű szülők első gyereke) hirtelen elkezdett folyékonyan angolul beszélni (angoltanárok is beszélgettek vele, vizsgálták stb). Majd azt sütötték ki, hogy mivel sokat volt magára hagyva, és szerette a rajzfilmeket nézni a CNN csatornán, onnan tanult meg angolul a korának megfelelő szinten. Funny :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!