Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Érdemes lenne a villámlás...

Érdemes lenne a villámlás miatt leszerelni az antennát?

Figyelt kérdés

Van a kertes házunk tetején egy régi, már nem használt TV antenna. Leginkább a Yagi-Uda antennákra hasonlít, elég nagy, kb. 1,5 méter a legnagyobb eleme. Esztétikailag nem zavar, csak attól félek, hogy vonzza a villámokat. Az meg nem kellemes, ha az antennából lejövő kábeleken belopózik a szobába néhány száz amper. Tényleg van rá esély, hogy az antenna vonzza a villámokat? Mondjuk 30 éve fent van, azóta egyszer sem csapott bele a házunkba.

Egyébként a környéken lévő házakon szintén nincs villámhárító, az utcák és a kertek tele vannak magas fákkal, + a háztetőnkhöz közel fut egy 20 kV-os nagyfeszültségű vezeték. Nem vág inkább abba a villám, ha már erre jön?

2016. máj. 31. 13:46
 1/4 anonim ***** válasza:

Uhh, pont ezen gondolkodtam tegnap este én is, miközben bámultam a háztetőnket!

Bocsi, nem tudom a választ, csak pont annyira egyezik a feltett kérdésed az én fejemben lappangóval, hogy... :D

Itt is ez van. Házunkon egy régi antenna, igaz már csak egy része, de a tartója elég magas. Ám a szomszéd házán van egy nagyobb/magasabb cucc. És kettővel odébb egy emeletes új házon van viszont villámhárító. A környék utcáin ugyan nincs túl sok nagy fa, de nálunk és a villámhárítós szomszédnál, hát bizony itt van sok és magas is a legtöbb...

Én is agyaltam már, hogy vajon a házunk és a magas fáink túl nagy célpontok-e? Na meg az antenna maradék...

Egyébként én azon gondolkodtam, hogy azt az antennát nem lehetne villámhárítóvá alakítani? (Azt hiszem utána kell néznem hogy hogyan funkcionál egy hárító, mi a lényege...)

Persze roppant kíváncsian olvasnám, ha valaki írna okosságokat a kérdésedre...! :)

2016. máj. 31. 14:28
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Én leszerelném, egyrészt a villám miatt, amit valamennyire biztosan vonz, másrészt ha egy vihar leszaggatja, akkor a tetőben is kárt tehet.

A nagyfesz kábel és oszlop jobb célpont lehet a villámnak, de ezt sosem lehet biztosan tudni. Akár a házak közötti fűbe is becsaphat, ha épp arra talál neki tetsző körülményeket.

2016. máj. 31. 14:31
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Régebben villámos kérdésekre válaszolgatott egy villamosmérnök, aki azt a kifejezést használta, hogy a villám rövidlátó. A leggyakoribb villám ugyanis úgy kezdődik, hogy fentről lefelé jön egy előkisülés, darabokban, irányt változtatva, elágazva, és amikor közel ér (rövidlátás!) a földpotenciállal gyanúsítható helyekhez (fa, tető, villámhárító, akármi), akkor azokból ellenkisülések indulnak ki. Ha egy ellenkisülés találkozik egy előkisüléssel, akkor lesz a csatt.

A "közel ér" az olyan 5-20 méter.

Így aztán tán érthető az is, hogy eddig miért nem csapott bele az antennába, de miért csaphat bele holnap, és az is, hogy az antennát villámhárítóvá alakítva miért csaphat mégis az ereszcsatornába a tető szélén.

Egyébként az antenna villámhárítóvá nyilván alakítható, de ennek manapság szigorúbb feltételei vannak, mint régebben, gondolok itt keresztmetszetre, anyagra, földelésre, ilyenekre.

2016. máj. 31. 15:00
 4/4 anonim ***** válasza:

A házon még nincsen villámhárító???

Akkor azt kell sürgősen felszerelni, ezt meg le. Esetleg szakember(!) átalakíthatja.

A második szomszéd ház már nem véd semmit, és a közvetlen szomszéd is csak akkor, ha nagyon közel van és sokkal magasabb.

2016. máj. 31. 20:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!