Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi lehet erre a magyarázat?

Mi lehet erre a magyarázat?

Figyelt kérdés

Az egyetemen előfordult az évek alatt, hogy úgy mentem be egyes vizsgákra, hogy azt se tudtam milyen rendezvényen vagyok, így a tesztlap igaz-hamis részét egyszerűen, olvasás nélkül találomra töltöttem ki, rábíztam magam a szerencsére.

A betekintések során később megállapítást nyert szinte minden esetben, hogy 40% fölött szinte soha nem volt a jó válaszok aránya, sőt sikerült közel nulla pontot elérnem nm egyszer.

Kb 15 esetről van szó.

Hogy lehet ez?

A matek nem ismeri a jó/rossz választ, így evidens, hogy kellett volna olyannak is lennie, ha már volt 0 pontos, hogy mondjuk 90%.

Mi erre a magyarázat?

2016. máj. 28. 21:49
 1/6 anonim ***** válasza:
Kicsi a minta.
2016. máj. 28. 22:28
 2/6 A kérdező kommentje:

Rendben van, hogy 15 eset, de ilyen nincs akkor se.

Miért nem fordítva történt?

Mind a 15 sikeres?

2016. máj. 28. 23:40
 3/6 anonim ***** válasza:

Az egyik ok, hogy nincs elég sok kérdés a feladat lapon. És az is előfordulhat, hogy a kérdések "nem függetlenek", valamint a feladatlapon a kérdések sorrendjét figyelembe véve nem egyenletes valószínűséggel vannak az igaz-hamis állítások között a jók. Te nagyjából egynletes "valószínűséggel" választasz. Pl. 10 kérdés esetén lehet ilyen feladat lap. Ha ezt teljesen véletlenszerűen töltöd ki kicsi lesz a találati arányod (a bejelölés után elvileg egyforma számban lesznek az igaz-hamis válaszok bejelölve). Míg a feladatlapon 7 igaz és 3 hamis a jó kitöltési "arány". És az is befolyásolja, hogy egymás mellett vannak a "hamis" válaszok míg a véletlen szerű kitöltésnél kicsi az esélye, hogy 3 kérdés esetén egymás alá X-elj. Ezt nagyobb kérdés számnál hasonlóan el lehet tolni az arányokat, illetve lehet úgy rendezni a kérdéseket, hogy az elrontott arányok esetén még kisebb valószínűséggel találj bele. Ha ezt a gondolatmenetet folytatjuk ha egy "egyoldalas" feladatlapot kapsz (azaz az összes kérdésre pl. az Igaz a jó válasz) akkor az elvi maximum is csak 50% amit elérhetsz. Szintén kiszámolható (most így éjfél körül nem vagyok rá képes), hogy mennyi lehet az elvi maximum ha a kérdések 20%-ra az igaz, 80%-ra a hamis a jó válasz, és az "igaz" válaszú kérdések a feladatlap elején egy csokorban vannak. De megérzésem szerint (minden számolás nélkül) itt a teljes véletlenszerű kitöltésnél 50% alatti lesz a találati arány. De lehet ha egyszer lesz időm kiszámolom (vagy irok rá programot és kipróbálom...)

1. kérdés: jó válasz az igaz

2. kérdés: jó válasz az igaz

3. kérdés: jó válasz az igaz

4. kérdés: jó válasz a igaz

5. kérdés: jó válasz az igaz

6. kérdés: jó válasz az igaz

7. kérdés: jó válasz a hamis

8. kérdés: jó válasz a hamis

9. kérdés: jó válasz a hamis

10. kérdés: jó válasz az igaz

2016. máj. 28. 23:59
 4/6 A kérdező kommentje:

Kössz a választ.

Nem írtam, hogy kb 50 állításról beszélünk egy feladatlap esetén.

Nem tudok az arányokról mit mondani, de szerintem fele-fel, tehát nem emlékszem rá, hogy nagy eltérés lett volna.

2016. máj. 29. 00:01
 5/6 anonim válasza:

"Rendben van, hogy 15 eset, de ilyen nincs akkor se."

Láthatod, hogy van.

"Miért nem fordítva történt?

Mind a 15 sikeres?"

Mert, nem úgy történt.

Nincs mindennek oka, vagy célja.

2016. máj. 29. 11:21
 6/6 A kérdező kommentje:

De másoktól se hallottam meg láttam, hogy bement és akkor "Fúú már 15.-re sikerült úgy hogy csak találomra karikáztam".

Hanem mi volt?

Karikáztam összevissza, persze egyes lett.

2016. máj. 29. 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!