Egy tetem csontjaiban meddig maradnak meg a Baktériumok/Vírusok? Kifőzéssel ezek (pl Veszettség, AIDS, Malária, Pestis, Kergemarhakór, Madárinfluenza) 100%ban elpusztíthatóak e? Illetve mi a helyes eljárás?
a Természetet járva találkoztam csontokkal és szeretném
sterilizálni és kikészíteni magamnak dísznek ( Marha/ Kecske) viszont bizonytalan a származása ...
(és te miért írod kicsivel? nah én pont azért írom naggyal.
Mellesleg sokszor előfordult hogy a magyar helyesírás szabályait szerkesztgettem magamnak úgy hogy jólesik..)
de Tulajdonképpen lényegtelen.. a Lényeg a kérdés .. Köszönöm
Elméletileg 140 C fokon 2,5 Bar nyomáson 30 percig főzött minták sterilek, tehát azokban már nem szabadna semmilyen élőlénynek megmaradnia.
Ebben a helyzetben viszont a konkrét kérdésedre válaszolva:
A marhák és kecskék ne fertőződnek HIV vírussal (az AIDS a betegség neve).
Malária ezen az éghajlaton nem fordul elő.
Marhák és kecskék nem fertőződnek pestissel, az a rágcsálók és a bolháik betegsége.
A kergemarhakór nem fertőz, csak ha megeszed a jószág agyát, gerincvelőjét, mivel nem vírus okozza, hanem prion, így ha nem fogyasztod nagy mennyiségben a csontokat, nem ártalmas.
A madárinfluenza pedig nem tudom, hogy fertőz -e marhát és kecskét, vélhetőleg elég kicsi az esélye, hogy egy ilyen fertőzés átkerüljön, a helyedben nem aggódnék miatta.
Egyébként ha fogsz egy háztartási kuktát, beteszed a csontokat egy nagy adag vízzel, fölteszed főni, amikor elkezd fütyülni, főzöd még egy órát, majd elzárod a gázt, vélhetőleg biztonságosan hozzájuk nyúlhatsz.
Köszönöm.. Ezeket az Állatokat és betegségeket csak példának írtam , Viszont tudtommal vannak állatok amik HIV vírussal, pestissel stb fertőződhetnek ... de ha emberről beszélnénk, nem változtat a lényegen, a HIV pl egy egyszerű felépítésű vírus alaptomos 5 év lappangási idővel és különféle érdekes képességekkel... így nemtudom hogy élőlénynek számít e, véralapú szóval a csontvelőben gondolom eléggé elvan de 100-140 fokon ezek szerint teljesen mindegy milyen fertőző organizmus, minden elpusztul (és a víz és a szag sem káros) !!!???
140°C -t a víz 100 fokos forráspontja után elérheti további forralás útján?... és 2,5 bar nyomást hogy lehet előidézni úgyszólva?
2,5 bart és 140 C fokot autoklávban lehet elérni. A kórházakban ilyen gépeket is használnak sterilizálásra, de te otthon nem tudsz ilyet csinálni. (Mellesleg nem olcsóak, így venni se nagyon fogsz). Amúgy 1 atm nyomáson (értsd: otthon fazékban) a víz soha a büdös életben nem fog 100 foknál melegebb lenni. A forráspontot a nyomás növelésével lehet növelni.
De 200 fokon sütőben 1,5-2 óra és sterilek lesznek.
Azt nem tudom, hogy szerinted a HIV miért "egyszerű", de ha akár egy percet is foglalkoztál Lentivírusokkal, akkor tudhatnád, hogy levegőn rövid idő alatt elpusztul.
Kezelés nélkül viszont ne fogdosd, mert másféle betegséget kaphatsz el ezektől. A saját fogadat sem teheted el csak úgy...
Lábost pedig ugye olyat választasz, amiből aztán nem nagyon eszel? Olyat lehet pl., amiben tojást szoktál főzni.
"140°C -t a víz 100 fokos forráspontja után elérheti további forralás útján?... és 2,5 bar nyomást hogy lehet előidézni úgyszólva?"
140°C -t a víz 4 BAR nyomáson ér el. Nagyjából tíz fokonként egy BARt számolhatsz, tehát 1 BAR nyomáson 110°C, 2 BAR nyomáson 120°C és így tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!