Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Honnan tudom, hogy idomertekes...

Honnan tudom, hogy idomertekes egy vers?

Figyelt kérdés
Ez lehet vicces kerdes, lehet nem, de nekem soha nem magyarazta ezt el senki sem ugy, hogy meg is ertsem. Az irodalom tanarom azt hiszi, hogy attol hogy o tudja, mi is fogjuk. Letszi valaki magyarazza el ugy, hogy meg ertsem. Elore is koszonom
2016. febr. 3. 18:52
 1/4 anonim ***** válasza:
2016. febr. 3. 19:43
 2/4 anonim ***** válasza:

Huh, ezt nagyon nehéz elmagyarázni így írásban, mert ezt akkor lehet a legkönnyebben, ha hangsúlyozva felolvasnék neked versrészleteket.

Először is, hogy érzékeltessem a különbséget, nézzünk egy példát a ütemhangsúlyos (vagy magyaros) verselésre!

"Kecskerágó piroslik

Márgagödör alján,

Verem itt a rigmust, mint egy

Cölöpverő talján."

Ezt próbáld úgy olvasni, hogy tapsolj az ütemre, mint a dedóban! Minden sorban kettőt kell tapsolni. Ezt ezért hívják ütemhangsúlyosnak, mert ütemek vannak benne, ez ad ritmust a versnek. Pl. a magyar népdalok is ilyenek:

"A csitári hegyek alatt régen leesett a hó.

Azt hallottam, kisangyalom, véled esett el a ló.

Kitörted a kezedet, mivel ölelsz engemet?

Így hát, kedves kisangyalom, nem lehetek a tied."

Itt minden egyes sorban négyet kell tapsolni, tehát ez négyütemű vers (az előző az kétütemű volt, mert ott kettőt kellett).

Ennyit az ütemhangsúlyosról.

Nos, az a lényeg, hogy az időmértékes verselés, az NEM ilyen, az időmértékesnél ugyanis nem ütemek vannak, hanem a kiejtett hangok, illetve szótagok hosszának van zenei hatása akkor, ha ezeket megfelelő szabály szerint rendezed (ezért időmértékes, mert hosszabb-rövidebb szótagok szabályos váltakozása figyelhető meg). Vagyis bizonyos szabály szerint kell egymás mellé rendezni a hosszabb-rövidebb szótagokat, és ha ez megtörténik, akkor a felolvasott versnek sajátos ritmusa lesz.

De mivel ezt csak akkor tudod elképzelni, ha hallod is, ezért nem foglak fárasztani azzal, hogy bemutatom a verslábakat, mert úgysem tudod elképzelni, hogy mi az, ha nem hallod. Ezért inkább belinkelek egy videót, itt elmagyarázzák:

https://www.youtube.com/watch?v=xxYnT3Y0ksU

3:06-tól nézd!

2016. febr. 3. 22:03
 3/4 anonim ***** válasza:

Ezt is érdemes lehet megnézni, nagyon jól elmagyarázza:

https://www.youtube.com/watch?v=FrdiGBpr6mY

2016. febr. 3. 23:29
 4/4 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen a segitseget, igy mar ertem :)
2016. febr. 8. 22:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!