Ha 80 km/órával megyek a kocsiba, és szembe jön egy másik is 80-nal, akkor azt 160-nak érzékelem. De hogy is van?
De ha én 80-nal megyek és a szembe jövő 100-al megy, akkor azt csak 20-nak érzékelem.
Nem értem.
Elmagyarázná valaki?
Tegnap volt az NGC-n.
Akkor ott vagy baromságot mondtak, vagy megváltozott a fizika. De mivel ez utóbbi kevésbé valószínu, így vagy tényleg hulyék a NGC-n, vagy félreértettél valamit. Ebben az esetben 180-nek fogod érzékelni. Akármennyivel mentek egymással szemben, a sebességeket mindig ossze kell adni, és mindketten úgy fogjátok érezni, hogy a másik ennyivel megy el mellettetek (mikozben ti "álltok").
u.i.: ez nem vmilyen relativitás-elméletes dolog szemléltetése volt?
Ige, relativitás elmélet volt :)
És tényleg félre érthettem, ahogy az első válaszoló is írta :)
ma 12:37
Jogos, igaz.
Előfordul természet adókon, hogy oltári baromságot mondanak!!
A következő a helyzet:
- amíg "kis" sebességgel mész (kisebb, mint 10000 km másodpercenként), addig a sebességeket simán összeadhatod vagy kivonhatod, az iránytól függően. Ha szembe mennek, akkor össze kell adni.
- fénysebesség közelében mindig a Lorentz transzformációt kell alkalmazni! Ez azt jelenti, hogy ha pl. két test egyenként fél fénysebességgel megy egymással szemben, akkor kb. háromnegyed fénysebesség különbséget fognak látni. Ha mindketten fénysebesség közelében mennek, akkor a kettő összegét kb. fénysebességnek fogják látni.
Ha egy testről kilősz egy testet előre csaknem fénysebességgel, amelyik lövés után szintén kilő előre egy testet csaknem fénysebességgel, amelyik...
és ezt akárhányszor megismétled - a legeslegelső test a legutolsót még mindig úgy látja, hogy valamivel fénysebesség alatt megy!
Ezt vagy félre értheted vagy rosszul fogalmazták meg az NGC-n : "A szembe jövő 100-al megy"
így helyes a mondat:
A Melletted párhuzamosan elhaladó 100-al megy, akkor érzékelsz 20Km/h órát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!