SOS, nem tudok normálisan hangosan olvasni 17 évesen?!?
Sziasztok! Nemrég döbbentem rá, hogy egy nehezebb, ismeretlen szövegből konkrétan egy sort nem tudok szépen, tagoltan, mindenféle átköltés, hebegés-habogás nélkül felolvasni, mikor törin megkért a tanár, hogy olvassak fel egy kb. fél oldalas szövegrészletet.... Hát mit ne mondjak, külső szemmel eléggé komikus látvány lehetett, pláne, hogy alapból én vagyok a legjobb a töri csoportban sőt, ha úgy vesszük az évfolyam egyik legjobb tanulója, aztán egy pár soros nyavalyába beletörik a bicskám, szégyen. Mit csináljak, hogyan tudnék "megtanulni hangosan olvasni" úgy, mint mindenki más? (Egyébként, az olvasott szöveget értem, megjegyzem, meg a magamban való olvasás is megy, de hangosan valami botrány)
Előre is köszönöm! :)
0. lépés: gyakorolj!
Amúgy az a trükk, hogy mielőtt kimondod, átfutod magadban a szemeddel legalább 1-2 tagmondatra előre a szöveget, aztán hangosan elismétled. Minél nagyobb részét tudod memorizálni, annál jobb. Folyamatos olvasás közben általában egy fél sorral előrébb jár a szemünk, mint a szánk.
Érdemes lehet olyat is játszani, hogy mondjuk számítógépen felvillantasz magadnak egy-egy szövegrészletet csak egy pillanatra, aztán megpróbálod elismételni, hogy mi volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!