Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az izlandi nyelv nehéz?

Az izlandi nyelv nehéz?

Figyelt kérdés
(A "Nincs nehéz nyelv csak lusta tanuló!" emberek ne válaszóljanak)

2016. jan. 17. 12:50
 1/7 anonim ***** válasza:
40%
Igen, nehéz. Egy olyan germán nyelvről beszélünk, amit már évszázadok óta semmi idegen behatás nem ért és szinte teljesen megőrizte az archaikus szerkezetét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mai izlandi emberek állítólag szinte gond nélkül olvasnak 800 éve íródott izlandi szövegeket. Az izlandi a legnehezebb a germán nyelvek közül.
2016. jan. 17. 13:04
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem nehéz. Igaz, hogy a legbonyolultabb nyelvtani szabályokkal rendelkező germán nyelv, de a másik legbonyolultabb a német, tehát ha tudsz németül, az már félsiker, ráadásul sok alapvető szó és nyelvtani szabály ugyanaz németben, mint izlandiban, csak izlandiul másabb a szavak hangzása.

A germán nyelvek nem a bonyolultságukról híresek, aki pl. a német nyelvtant nehéznek tartja csak úgy kíváncsiságból kezdjen el tanulni szlovákul vagy horvátul (direkt latin írásrendszerű szláv nyelveket választottam, és kihagytam a híresen bonyolult nyelvtanú lengyelt) és máris olyan finom nüanszokkal teli ragozású nyelvtant talál, ami még a latinhoz képest is borzalmasan bonyolult.

Izlandiban inkább az a nehéz, hogy nagyon kevés beszélővel (kb. 300.000) rendelkező nyelv, és nehéz hozzá tanulási forrásokat, beszélőket találni.

Magyarból kiindulva szinte reménytelen, de ha tudsz pl. angolul, akkor máris elvégezheted a neten az izlandi kormány ingyenesen felrakott kurzusát, ez alapszintű tudáshoz elég.

Angol tudással az izlandi kiejtése se bonyolult, tartalmazza pl. az angol nyelv zöngés és zöngétlen "th" hangját, sőt külön betűvel jelöli a zöngésségét!

2016. jan. 17. 13:49
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Régebben olvastam egy cikket egy amerikai 13 éves fiúról, aki Tolkien Hobbitjának elolvasása után kedvet kapott az ógermán kultúra tanulmányozásához. Wikipédia cikkek olvasása után rájött, hogy az izlandiak állnak a legközelebb a vikingekhez és elkezdett netes forrásokból izlandiul tanulni. Akkor még fent sem volt a neten ez az izlandi kormány által kirakott kurzus, csak egy netes szótárat és nyelvtani segédletet használt fel hozzá.

Pár év alatt olyan jól sikerült a szorgalmas tanulása, hogy már amerikai gyerekkönyveket fordított izlandira és eredetiben olvasta a vikingek Eddáit, Sagáit. Ezek nem is izlandi, hanem óészaki viking nyelven íródtak, de ezeket egyes szókincsmagyarázatokkal, lábjegyzetekkel izlandi nyelvtudással is élvezhetően lehet olvasni. Kb. olyan, mint amikor mi olvassuk "eredetiben" 100 éves magyar nyelven a Pál Utcai Fiúkat, és pár oldal alján vannak lábjegyzetek.

Az apjával elutazott Izlandra, ahol személyesen fogadták valami politikusok és folyékonyan beszélt a helyiekkel izlandiul. Végül úgy döntött, ha betölti a 18-at, Izlandra fog költözni, mert nagyon megtetszett a helyi kultúra neki, és viking történész, régész lesz belőle.

2016. jan. 17. 13:55
 4/7 A kérdező kommentje:

Linket a kurzusról? :D

És köszi a válaszokat! ^^

Szerencse hogy tudok angolul és németül is. :DD

2016. jan. 17. 16:44
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

"Nem nehéz. Igaz, hogy a legbonyolultabb nyelvtani szabályokkal rendelkező germán nyelv, de a másik legbonyolultabb a német,"

Nem igaz, biztos vagyok benne, hogy a feröeri a második legbonyolultabb.

2016. jan. 17. 17:43
 6/7 anonim válasza:
100%

Én abszolút nem vagyok jártas a témában, sőt, nem is beszélek izlandiul és nem is jártam még Izlandon (viszont éppen készülök), de alá tudom támasztani azt, amit az első írt.

Nemrég láttam egy kisfilmet egy izlandi utazásról (Jurkovics Milán: Izland mozgásban), amiben elhangzott, hogy szó szerinti fordításban ők az elektromosságot borostyánkő erőnek hívják. Csak ennyit szerettem volna hozzátenni. :)

2016. jan. 24. 14:44
 7/7 anonim válasza:
100%

Egy ingyenes izlandi kurzus:

[link]

Ezek az oktató videók is jók:

[link]

2016. jan. 24. 19:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!