Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Silber, segítesz, légyszi?

Silber, segítesz, légyszi?

Figyelt kérdés

OKTV kapcsán lenne pár kérdésem. Nem vártam tőle sokat, illetve pont ezt, hogy a hiányosságok kiütköznek.

1; Sók vizes oldatában hogyan lehet eldönteni, hogy melyikek reagálnak, és melyikek nem? Pl. alumínium-szulfát és ólom(II)-nitrát reagál, lesz alumínium-nitrát és ólom(II)-szulfát, de fordítva nem. Bemagolni nem akarom, ezért egy szabályt (rendszert) keresek.

2; Összetett egyenletet hogyan kell rendezni hatékonyan? Pl. kálium-permanganát és sósav reakciója. Ezeket sem szeretném bemagolni, mert egyáltalán nem hatékony tanulási módszer.

3; Szulfátok, nitrátok megkülönböztetése egyszerű reagenssel, pl. alumínium-nitrát és alumínium-szulfát oldatban.

2015. nov. 16. 18:44
 1/5 anonim ***** válasza:

A 2. pontra nekem az oxidációs számok jutnak eszembe:

[link]

2015. nov. 16. 18:56
 2/5 sadam87 ***** válasza:

Kicsit én is hozzászólok a Silberhez intézett kérdéshez. :)

3. Tudtommal a szilfát ionnal a báriumion (Ba2+) oldhatatlan csapadékot képez, míg a nitráttal nem (általában Ba(NO3)2 formájában lehet az iont oldatban megtalálni).

A 2. kérdést tekintve egyetértek az előttem szólóval.

2015. nov. 16. 20:43
 3/5 anonim ***** válasza:

Sajnos én sem Silber vagyok, de talán én is tudok segíteni:

1. (Valójában reagál az összes ellentétes töltésű ion egymással, csak nem vesszük észre.) Ami számodra a "reagálást" jelenti, azok fognak reagálni, amik csapadékot képeznek egymással, ahogy Te is említetted: Pb^2+ és a SO4^2-.

Vannak még ilyen oldhatatlan sók, interneten is találsz egy párat, én is küldhetek, ha kell.

A többit meg már részletezték.

2015. nov. 16. 21:28
 4/5 Silber ***** válasza:
100%

Igazából már jóval előttem megválaszolták a kérdéseket. A második- és harmadikra adott válaszok tökéletesek. Az elsőhöz is csak egy kis kiegészítés: általánosan elfogadott, hogy azon vegyületek fognak visszamaradni amelyek stabilak és/vagy kilépnek a rendszerből (kicsapódnak). Mondták, hogy ezen esetben ez aa PbSO4, mely csapadékot képez.

Az, hogy melyik anyag képez csapadékot nehéz előre megállapítani. Azonban vannak tendendiák, pl.:

- Az alkálifémek gyakorlatilag minden vegyülete vízoldható (Na-uranil-acetát, kálium-perklorát csapadékot képez)

- A nitrátok mindegyike vízoldható

- Kloridvegyületek vízoldhatóak (AgCl kivétel)

- A szulfátok jellemzően vízoldhatóak (BaSO4 kivétel, stabil csapadék)

- Az ezüst legtöbb vegyülete kicsapódik (AgNO3 kivétel)

A foszfátokra nincs egyértelmű válasz, az Na3PO4 vízoldható, az Ag3PO4 kicsapódik.

Sajnos ezeket mint mondtam, meg kell tanulni.

2015. nov. 17. 09:39
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek.
2015. nov. 17. 16:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!